Arduino Uno İle İlk Uygulama
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Arduino’nun Bilgisayara Bağlanması:
Arduino, USB kablo ile bilgisayara bağlantısı yapılarak kolaylıkla kullanılabilir. USB bağlantısı
yapıldıktan sonra aşağıda görüldüğü gibi araçlar/Tools menüsünden “Port” butonu tıklanarak bağlı bulunduğu USB portu aktif edilir ve Arduino IDE’nin bu portu tanıması sağlanır. Kullandığımız Arduino modelini de yine Araçlar/Tools menüsünden “Kart”(Board) butonu tıklanarak seçebiliriz. Bu buton genellikle bilgisayara birden fazla Arduino modeli takılı ise onlar arasında tercih yapmak için kullanılır.
Program Yazma(sketch) Aşaması:
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Arduino için yazılan programlara sketch adı verilir. Sketch, üç blok şeklinde yazılmalıdır. İlk blokta tanımlamalar olmalıdır. Ancak tanımlamanın gerekmediği durumlar da olabilir. Void setup() bloğu içine kuruluma ait komut/komutlar yazılarak Void loop() bloğuna program yazımı için geçilir.
Sketch yazarken izlenecek basamaklar:
- Arduino IDE programı çalıştırılır.
- “Dosya” menüsünden “yeni” tıklanarak yeni bir sketch sayfası açılır.
- Gelen ekranda Void setup(){…} ve Void loop(){…} blokları hazır olarak gelmektedir.
- Program kodları gerekli yerlere yazılır ve Verify/Kontrol et butonu tıklanarak yazımda hata olup olmadığı kontrol edilir ve program derlenir.
- Herhangi bir hata yoksa Load/Yükle butonu tıklanarak derlenen kodlar USB’de takılı bulunan Arduino karta yüklenir ve program çalıştırılır.
Arduino Uno Pinleri
Arduino kiti üzerinde dış üniteler ile bağlantı sağlanabilmesi amacıyla değişik sayılarda pinler bulunur. Arduino Uno üzerinde dijital giriş/çıkış olarak kullanılabilen 0’dan 13’e kadar toplam 14 adet pin bulunmaktadır. Bu pinlerin bazılarında iki ya da üç farklı işlev olabilir. Birden fazla işleve sahip pinler, işlevlerden biri seçilerek kullanılabilir. Dijital giriş/çıkış olarak kullanılabilen 14 adet pin bulunuyor ve bunlardan 6 tanesi (3., 5., 6., 9., 10., 11. pinler) PWM(Pulse Width Modülation) yani analog çıkış sinyali olarak kullanılabilir. 0. ve 1. pinler(TX, RX) ise seri haberleşme için kullanılabilir. Bu pinlerden 13.’süne donanımsal olarak bir adet LED bağlanmıştır. Bu LED’i kullanarak ilk uygulama test amacıyla çalıştırılabilir. Aşağıda Arduino Uno üzerinde dâhili olarak bulunan 13. pine bağlı olan LED ve diğer dijital pin adları görülmektedir.
İlk Uygulamaya Geç