Arduino if-else if-else Komutu

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

if komutu ve if-else komutları ile tek şart kontrol edilirken if- else if- else komutu ile birden çok koşul kontrol edilebilmektedir. Karmaşık bir yapısı vardır. Komut satırları ile koşullar dikkatli takip edilmelidir.

İF-ELSE-İF

Burada farklı koşullar sırayla sorgulanmaktadır. İlk koşul doğru ise “İŞLEM A”, ikinci koşul doğru ise “İŞLEM B”, üçüncü koşul doğru olduğu durumda “İŞLEM C” işletilmektedir. üç koşulda yanlış olduğunda (else durumu) “İŞLEM” gerçekleştirilecektir. Ve arkasından sıradaki işlemle devam edilecektir.

if-else if-else Kullanım şekli 

if (koşul)

{işlem A;}

else if (koşul 2)

{işlem B;}

else if (koşul 3)

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

{işlem C;}

else 

{işem;}

…sıradaki komut;

if-else-if_ard

  • Yukarıdaki komut satırlarında üç adet buton girişi olarak 1., 2., ve 3. pinler tanımlanmıştır. 13. pin ise çıkış olarak tanımlanmıştır.
  • Komut satırı çalıştırıldığında öncelikle digitalRead(1); komutu ile 1. butona basılıp basılmadığı sorgulanmaktadır. Eğer 1. butona basılmış ise 13. pine bağlı olan LED yanacaktır.
  • ilk sorgulama doğru değil ise else if ile ikinci sorgulama yapılır ve 2. butona basılıp basılmadığı kontrol edilmektedir. doğru ise yine 13. pine bağlı olan LED yanacaktır.İkinci sorgulama doğru değil ise üçüncü sorgulama else if komutu ile yapılır. Bu seferde 3. butona basılıp basılmadığı kontrol edilmektedir. Basıldı ise 13. pine bağlı olan LED yanacaktır. Koşul doğru değil ise bu sefer hiçbir koşulun sağlanmadığı durum işletilecek yani else komutu ile belirtilen komut çalıştırılacaktır.
  • Burada amaç sıralı bir şekilde dilediğimiz komutları sorgulatmaktır. Eğer hiçbir koşul sağlanmadı ise else ile belirtilen komut çalıştırılacaktır.

 

 

 

Arduino-IF Komutu

Arduino if-else if-else Komutu

Arduino-FOR Döngüsü

Arduino Goto(Dallanma) Komutu

Arduino Switch case Komutu