Kod Blokları İle Arduino-mBlock ile LED Yakıp Söndürme

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Daha önceki yazımızda mBlock programının arayüzünü tanıtmıştık. Şimdi ise Arduino ile bağlantısı nasıl gerçekleştirilir ve program yazmadan önce neler yapmak gerekir bu konular üzerinde duracağız.

mBlock programını çalıştırdıktan sonra Arduino Uno kartını USB kablosu ile bilgisayara bağlantısı yapıyoruz.

Şimdi mBlock programı üzerinde Kartlar menüsünden kullandığımız Arduino kartını seçmemiz gerekiyor.

Arduino Uno kartını seçtikten sonra Robot bölümünde olan kod blokları otomatik olarak Arduino’ya uygun olarak değişecektir. Programı ilk kez kurduğunuzda Robotlar bölümünde default olarak mBot ile ilgili kod blokları gösterilmektedir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra şimdi de Arduino kartı ile bilgisayarımız arasındaki iletişimi sağlamalıyız. Bunun için de Bağlan menüsünden Seri Port seçeneğine geliyoruz. Karşımıza seçenek olarak bazı port isimleri çıkacaktır. Bunlar COM1, COM2, COM3 gibi… Hali hazırda COM1 ve COM2 bilgisayar tarafından başka bir amaçla kullanıldığından bu seçenekleri tıklamıyoruz. Bunların dışında karşımıza farklı COM seçenekleri de çıkabilir. Mesela COM1 ve COM2 dışında COM7 yazabilir. Genellikle Arduino’yu bilgisayara bağladıktan sonra burada 3. seçenek olarak Arduino kartımızın bağlı olduğu COM portu görülecektir. Arduino kartımızın COM portunu seçiyoruz.

Not: Eğer farklı seçenekler varsa ve hangisi olduğunu anlayamadıysak, Aygıt yöneticisinden görebiliriz.

Artık program yazmaya başlayabiliriz.

Program yazarken her zaman programımızın en başına Robotlar bölümünde yer alan Arduino Programı bloğunu yerleştirmemiz gerekmektedir.

Devam ediyoruz…

LED yakıp söndürmek için Arduino üzerinde bulunan sayısal pini Aktif/Yüksek yaparak yakacağız daha sonra bir süre bekletir Pasif/Düşük yaparak söndüreceğiz.

Bunun için kullanacağımız kod bloğu Robotlar bölümünde bulunan sayısal pin bloğudur. Aşağıda görülmektedir.

Sayısal pin bloğu üzerinde yazan “9” rakamını değiştirebiliriz. Ledi hangi pine bağladıysak bu rakamı da o şekilde ayarlamamız gerekir. Biz uygulamamızda 13. pini kullanacağımız için bu pin numarasını 13 olarak değiştiriyoruz.

Not: Arduino Uno kartlarının 13. pinine bağlı olan bir adet Led bulunmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir bağlantı yapmadan da bu Ledi yakıp söndürebiliceğiz.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ledi yaktıktan sonra 1 saniye beklettikten sonra söndüreceğiz. Bunun için de geciktirme kod bloğunu kullanacağız. Gecikme kod bloğu Kontrol bölümünde yer almaktadır.

Son olarak şimdi programın tamamını oluşturabiliriz.

Programımızı yazdıktan sonra Arduino karta yükleyebiliriz. Bunun için “Arduinoya Yükle” butonuna tıklıyoruz. Yükleme işlemi başlayacaktır. Tamamlandığında ise uyarı mesajı alacağız.

Not: “Lütfen Seri Kapıyı seçin” şeklinde mesaj alırsanız; Bağlan menüsünden Seri Port seçeneklerinden bağlı olduğumuz COM’u seçilmemiştir ve bu işlemi yapmamız gerekir.

Yukarıdaki programı çalıştırdığımızda Led 1 saniye yanacak ve sönecektir. Bu işlem Arduino’ya her enerji verip çalıştırmamız da veya resetlediğimiz de gerçekleşecektir. Ancak bu işlemin sürekli olmasını istiyorsak Kontrol bölümünde bulunan sürekli tekrarla kod bloğunu kullanacağız. Led 1 saniye yanık kalacak ve 1 saniye de sönük kalması gerekmektedir. Ledi söndürdükten sonra da 1 saniye bekle bloğunu programa ekliyoruz.

Eğer Ledimizin sürekli değil de istediğimiz herhangi bir sayı kadar tekrar etmesini istiyorsak; Kontrol bölümünde bulunan aşağıdaki kod bloğunu kullanacağız.

Burada “10” sayısını değiştirerek istediğimiz sayıyı girebiliriz ve bu şekilde dilediğimiz sayıda tekrar yaptırabiliriz.

Programımızın son haliyle çalışma şekli videoda görülmektedir.

 

 

M.Yalçın ASLAN

 

 

Bloklarla Arduino-mBlock ile Buton Kullanarak Buzzer Kullanımı

Bloklarla Arduino-LDR İle Karanlıkta Yanan Işık

Bloklarla Arduino-mBlock ile LCD Kullanımı

Bloklarla Arduino-mBlock ile Park Sensörü Yapımı

Bloklarla Arduino-mBlock İle Reed Role Kullanarak Hırsız Alarm

Bloklarla Arduino-mBlock İle İnteraktif Uygulamalar