Kod Blokları İle Arduino-mBlock Programı Arayüz Tanıtımı

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

mBlock programını çalıştırdığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir akran görüntüsü gelecektir.

Şimdi mBlock programının menüleri ile kısaca tanıtımına geçebiliriz.

Dosya menüsü; yeni bir program yazmak istediğimizde, yazdığımız programı kaydetmek istediğimizde kullanacağımız seçeneklerin olduğu menüdür.

Düzenle menüsü; bu menüde yanlış işlem yapıldığında geri alma seçeneği bulunmaktadır. Bu menüde özellikle sahneyi gizle ve Arduino kipi seçeneklerini kullanacağız. Bu seçeneklerin seçili/aktif olması gerekmektedir.

Bağlan menüsü; mBlock ile Arduino programlanabildiği gibi çeşitli mBlock ürünleride programlanabilmektedir. Bu ürünler mBot robotlarından ve modüllerinden oluşmaktadır. mBot ürünlerine bağlanma seçenekleri olan Seri Port, Bluetooth, 2.4 Seri ve ‘dır.

Biz Arduino programlarken Seri Port seçeneğini kullanacağız.

Kartlar menüsü; Bu menüde hangi platformu programlamak istiyorsak onu seçmemize yarayan seçenekler bulunmaktadır. Menüde, Arduino modelleri olduğu gibi çeşitli mBot ürünleri de görülmektedir.

Uzantılar menüsü; Arduino için kullanacağımız birçok modüle ait kütüphane dosyalarına bu menüden ulaşmaktayız. İleriki konularda detaylı olarak değineceğimiz bu menüden kısaca bu şekilde bahsedebiliriz.

Lisan menüsü; çeşitli dil seçeneklerinin olduğu menüdür. mBlock programı birçok dil seçeneği sunmaktadır. Türkçe dil desteğinin olması ayrıca büyük kolaylık sağlamaktadır. Türkçe seçeneğini tıklayarak programı Türkçe olarak kullanabilirsiniz.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Yardım menüsü; yardım menüsü ile ihtiyaç duyacağınız birçok konuya ulaşabilirsiniz. online destek, Robot Dünyasını Keşfet gibi seçeneklerle birçok konuda yardım alabilirsiniz.

Programlama İçin Kullanılacak Kısımlar:

mBlock programı ile kodlama yaparken kullanacağımız temel kısım arayüzün sol tarafında bulunan Diziler bölümüdür. Bu bölümde verilerin kullanılması, değişkenler, kontrol yapıları, Arduino’nun temel fonksiyonları ve ekleyeceğimiz kütüphanelerin bulunduğu ve en çok kullanılacak olan kısımdır. Burada bulunan komutlar veya işlevler detaylı olarak imkan ölçüsünde anlatılacaktır. Şimdilik Diziler altında hangi bloklar var onları görelim.

Diziler Bölümü

Veri&Blok:

Veri&Blok sekmesi altında değişken oluşturma ve blok oluşturma seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçeneklerin ne anlama geldikleri daha sonra değişkenler ve fonksiyonlar konularında ele alınacaktır. Ancak kısaca değinmek gerekirse değişken oluştur seçeneği ile çeşitli amaçlarla kullanacağımız verilerin kaydedilebileceği değişken adında isimlerini bizim belirlediğimiz hafıza alanları tanımlayabiliriz. Blok oluştur seçeneği ile çeşitli görevleri yerine getirecek işlevini tamamen bizim belirlediğimiz bloklar oluşturabiliriz.

Kontrol:

Kontrol sekmesi altında bulunan işlevler, kodlamanın temelini teşkil eden kontrol yapılarının bulunduğu alandır. Bu alanda, kodlama da kullanılan belli şartlara bağlı veya herhangi bir şarta bağlı olmaksızın çalışan döngüsel yapılar ile zaman blokları bulunmaktadır.

İşlemler:

İşlemler sekmesinde bulunan bloklar, mantıksal ve aritmetik işlemlerin bulunduğu sekmedir. Burada bulunan bloklar ile çeşitli matematiksel işlemler, mantıksal koşullar oluşturabiliriz.

Robotlar:

Robotlar sekmesinde bulunan bloklar ile temel Arduino fonksiyonlarına erişebiliriz. Bu bölüm doğrudan Arduino platformuna yönelik kod bloklarını barındırmaktadır. Örneğin Arduino’dan bilgi okuma, Arduino’ya veri gönderme, Ekrana bir şeyler yazdırma gibi pek çok blok bulunmaktadır. Ayrıca uzantılar menüsünden uzantı ekle seçeneği ile Arduino ile kullanılabilecek birçok kütüphane ile çeşitli özellikler de eklenebilmektedir.

mBlock programı arayüzünün sağ tarafında, bloklarla hazırladığımız programın kod yazımı şeklinde olan karşılıklarını da görmekteyiz. Aşağıda bu bölüm görülmektedir.

Şimdilik mBlock programının arayüzünde neler olduğunu nasıl bir yapısı olduğunu görmüş olduk. İlerileyen bölümlerde uygulamalarla burada hızlı bir şekilde geçtiğimiz konuların detaylarını anlatmaya çalışacağım.

M. Yalçın

 

 

Bloklarla Arduino-mBlock İle Programlama

Bloklarla Arduino-mBlock Programı Arayüz Tanıtımı

Bloklarla Arduino-mBlock İle Bilgisayara Veri Gönderme

Bloklarla Arduino-mBlock ile LED Yakıp Söndürme

Bloklarla Arduino-mBlock İle Led’lerle Kara Şimşek