Arduino Do-While Komutu

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Do-While komutunu While komutundan ayıran tek bir ayrıntı vardır.. While komutunda bildiğiniz gibi koşul doğru ise while bloğu içerisinde olan işlemler veya komutlar çalıştırılmaktaydı. Ve koşul doğru değilse hiçbir şekilde while bloğunun içerisine program akışı girmemektedir.

Do-While de ise program akışı ilk olarak while bloğunun içerisine girer ve ilk olarak while bloğu içerisinde ki komutlar veya işlemler çalıştırılır. Daha sonra ise koşul kontrol edilir. Böylelikle en az bir kez olsun ilk olarak çalıştırılmasını istiyorsak kod bloğunun, o zaman do-while kullanmamız gerekecektir. While bloğu burada do ile başlar ve while ‘e kadar olan aralığı kapsar. Bir diğer nokta ise While’den sonra koşul yazılır ancak sonuna “;” noktalı virgül konur.

Komut yapısı aşağıda görülmektedir.

Şekilde de görüldüğü gibi program akışı do ile başlar ve çalıştırılır. Daha sonra koşul kontrol edilir. Koşul doğru ise program akışı tekrardan do’ya yönlendirilir. ve doğru olduğu sürece devam eder. Eğer koşul yanlış ise döngü sonlanır. Ve While’dan sonra devam eder.

 

Komutun Yazılışı:

 

Do{

 

//komutlar veya işlemler

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

}While(Koşul);

 

dikkat edildiği gibi while ile koşul belirtildikten sonra “;” noktalı virgül konur.

 

Do{

//komutlar

}While(True);

bu şekil bir kullanımda program akışı do ile blok içerisine girecek ve komutları veya işlemleri gerçekleştirmiş olacak daha sonra koşula bakılacak ve koşul zaten doğru olduğundan program akışı tekrar do’ya yönlendirilecek döngü devam edecek.

Do{

//komutlar

}While(False);

Bu şekil bir kullanım aslında do-while döngüsünün mantığını net olarak özetlemektedir. Program akışı do ile bloğun içerisine girerek komutları veya işlemleri çalıştıracak. Daha sonra koşula bakılacak ve koşul yanlış olduğundan program akışı while’dan çıkacak ve aşağı doğru devam edecektir. Ancak Burada do-while içerisinde bulunan komutlar veya işlemler en az bir  dahi olsa çalıştırılmış oldu. Tabi bu duruma ne gerek var denilebilir. Ancak bazı durumlarda önce komutun çalıştırılması sonra sorgulama yapılmasının gerektiği durumlar oluşmaktadır. O sebeple yaygın kullanılan bir döngü yapısıdır.

 

Arduino-IF Komutu

Arduino if-else if-else Komutu

Arduino-FOR Döngüsü

Arduino Goto(Dallanma) Komutu

Arduino Switch case Komutu

Arduino While Komutu