Mikrodenetleyici/Arduino Programlama Aşamaları
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Mikrodenetleyici/Arduino Programlamak
Mikrodenetleyiciler, yalnızca kendisine komutlarla belirtilen görevleri yaparlar. Komut, programcının mikrodenetleyiciye yönelik yaptığı bir görev tanımlama biçimidir. Görev tanımı için farklı ifade ediliş şekilleri vardır. Bunlar programcılıkta yazılım dili olarak adlandırılmaktadır. C, C++, JAVA, FORTRAN, PASCAL, BASIC gibi genellikle tercih edilen diller örnek olarak verilebilir. Esasında mikroişlemciler veya mikrodenetleyiciler için herhangi bir harf, karakter veya cümle bir şey ifade etmemektedir. Sadece ve sadece 1 ve 0’lardan oluşan kodları anlayabilirler. Programlama dilleri, yazılımcılar için ortak bir dildir. Her programlama dilinin esasları ve standartları belirlenmiştir. Kullanıcılar ise o kurallara ve standartlara uygun şekillerde komutlar kullanarak mikroişlemciye veya mikrodenetleyiciye yaptırmak istedikleri görevleri adım adım tanımlarlar.
Programlama işlemi üç aşamada gerçekleştirilir:
- Aşama: program komutlarının bilgisayarda text editörüne yazılması. (Yazılım işlemi-Software-)
- Aşama: yazılan program komutlarının, mikroişlemcinin veya mikrodenetleyicinin anlayabileceği ikilik(1 ve 0’lardan oluşan) sayı sistemine dönüştürülmesi. (Derleme işlemi-Compiler-)
- Aşama: ikilik sayılara dönüştürülen kodların mikrodenetleyiciye aktarılması. (Yükleme işlemi-Load-)
Bu üç aşama sonunda programlama işlemi mikrodenetleyiciye yüklenerek tamamlanmış olur.
Arduino, kitleri için Arduino IDE adını verdiği yazılım geliştirme ortamını geliştirmiştir. Bu sayede yukarıda belirtilen aşamalar tek program aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.