Arduino Switch case Komutu

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Switch komutu, if-else if-else  sorgulama mantığıyla benzer şekilde işlemektedir. Burada herhangi bir değer söz konusudur. Mesela; program içerisinde herhangi bir değişkenden değer alınır. Bu değere göre farklı işlemler yaptırılır. Blok şeması aşağıdaki gibidir.

SWİTCH

Kullanım şekli ise aşağıdaki gibidir.

sw,tch_ard

 

switch-case olarakta kullanılan bu komutun çalışması şu şekildedir;

  • öncelikle a adında bir değişken tanımlanmıştır. Blok diyagramda değer adında verilen kavramı a değişkeni karşılamaktadır.
  • switch, anahtar kelime anlamında kullanılmaktadır. a değişkeninin aldığı değeri hangi case değeri karşılıyorsa o komut satırı işletilecektir.
  • verilen örnekte a değişkeni içerisine “5” sayısı kaydedildiğinden “case 5” olarak ifade edilen satıra program akışı geçecek ve o satırda bulunan komut/komutlar çalıştırılacaktır.
  • Burada çok önemli bir detay bulunmaktadır. Örneğin yukarıdaki program satırı incelendiğinde “case 5” çalıştırıldığında “case 5″ten sonraki tüm case değerleri(örnekte, case 7: ve default:) sırasıyla çalışacaktır. a değeri 3 olsaydı sırasıylao yüzden bu komut kullanıldığında istediğimiz case değerinin arkasından diğer case’lerinde çalışması istenmiyorsa break; komutu kullanılmalıdır. Kullanım formatı aşağıda görülmektedir.

sw_break

break: komutu kullanıldığında, a değeri hangi case değerini karşılıyorsa o değerin olduğu case işletilecek ve bloktan çıkarak sona gidecektir. Programda bulunan default: değeri ise hiçbir case değerine karşılık bulunmadığında işletilir.