XC8 Nedir?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Çok uzun zamandır piyasada yaygın olarak kullanılan Microchip firmasının üretmiş olduğu PIC serisi mikrodenetleyiciler bulunmaktadır. PIC’ler, mikrodenetleyici programlayan hemen herkesin adını sıklıkla duyduğu ve kullandığı bir denetleyicidir.  Bugüne kadar PIC’ler için çeşitli programlama dilleri ve derleyiciler geliştirildi ve kullanıldı. Bunların bazıları Assembly, PicBasic Pro, Proton, C, CCS C, Hi-Tech C, mikro C gibi diller kullanıldı. Bu dillerden kimi yaygın olarak kabul gördü kimi ise silinip gitti. Şimdilerde ise PIC’lerin üreticisi olan Microchip firması Hi-Tech firmasını satın alarak Hi-tech C dilini (ANSI C tabanlı derleyici) piyasadan çekti. Ancak yerine kendisinin de doğrudan destekleyeceği bir derleyiciyi piyasaya sundu. XC..

XC8, XC16, XC32 gibi versiyonları bulunmaktadır. Ve belirli bir hafıza alanına kadar da ücretsiz kullanılmaktadır. XC8, 8 bitlik denetleyiciler için, XC16, 16 bitlik denetleyiciler için, XC32 ise 32 bitlik denetleyiciler için kullanılmaktadır.  XC derleyicileri MPLABX geliştirme ortamına eklenerek kullanılmaktadır.

XC8 derleyicisini burayı tıklayarak indirebilirsiniz. Sayfaya girdiğiniz de aşağıdaki gibi bir akran görüntüsü ile karşılaşacaksınız. Bu ekrandan işletim sisteminize uygun olan derleyici seçeneğini indirebilirsiniz. 

 

 

 

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra çift tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz ve “next” diyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

 

dudigan.com