Kod Blokları İle Arduino-mBlock ile LCD Kullanımı
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Bloklarla programlama derslerinde karakter LCD’lerin nasıl kullanıldığını göreceğiz. Karakter LCD’ler Yazı yazdırabileceğimiz ve yaptığımız ölçüm sonuçlarını gösterebileceğimiz, sınırlı karakter gösterimi yapabilen ekranlardır. Piyasada 1×8, 2×8, 16×1, 16×2, 20×4 gibi boyutlarda vardır. ilk sayı sütun sayısını gösterirken ikinci sayı satır sayısını ifade eder. Biz bu yazımızda 16×2 LCD ekranın kullanımını inceleyeceğiz.
mBlock programında LCD kullanmak için, LCD ekrana ait olan kütüphane dosyasını eklememiz gerekmektedir. Bunun için menüden “uzantılar” menüsünü tıklıyoruz ve açılan seçeneklerden “uzantıları yönet” seçeneğini tıklıyoruz ve karşımıza uzantı/kütüphane çeşitleri çıkıyor.
Karşımıza gelen uzantıları yönet ekranında bulunan arama çubuğuna LCD yazıyoruz ve LCD ile ilgili kütüphaneleri aratıyoruz. Ve karşımıza LCD ile ilgili hazırlanmış kütüphaneler listelenir. Bunlardan aşağıda gördüğünüz seçili olan kütüphane dosyasını programımıza ekliyoruz. İndir butonuna basarak indirme işlemini başlatabiliriz.
Yukarıda görmüş olduğunuz pencerenin üst tarafında bulunan “Kullanılabilir” ve “Kurulmuş” butonlarından “Kurulmuş” olana tıklayarak mevcut kütüphanelerimizi sıralayabiliriz. Aşağıda görülmektedir.
Evet, bu listede indirdiğimiz kütüphaneyi gördüysek indirme işlemimiz sağlıklı bir şekilde tamamlanmış demektir. Daha sonra indirilmiş kütüphanelerden hangisini programımızda kullanacak isek, o kütüphane dosyasını menüden işaretliyoruz. Aşağıda görülmektedir.
Yukarıda da görüldüğü gibi uzantı seçeneklerinden Arduino ve LCD seçilmiş durumdadır.
Program arayüz kısmında “Robotlar” kısmına geldiğimizde LCD ile ilgili komutların/blokların eklenmiş olduğunu görürüz.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Şimdi Arduino ile devre bağlantılarının nasıl yapılacağını görelim.
Yazacağımız programda “LCD set cursor” bloğunu kullanacağız. Bu blok LCD üzerinde yazdırmak istediğimiz yazıların veya değişkenlerin hangi konuma satır sütun olarak belirtmemizi sağlar.
Ekranda “Dudigan”, “ile”, “Kodlama”, “Ogreniyorum” yazıları 2 saniye aralıklarla görüntülenecektir.
Program kodları aşağıdaki gibidir.
dudigan
Bloklarla Arduino-LDR İle Karanlıkta Yanan Işık
Bloklarla Arduino-mBlock ile LCD Kullanımı
Bloklarla Arduino-mBlock ile Park Sensörü Yapımı
Bloklarla Arduino-mBlock İle Reed Role Kullanarak Hırsız Alarm
Bloklarla Arduino-mBlock İle İnteraktif Uygulamalar
Bloklarla Arduino-mBlock’da LM35 ile Sıcaklık Ölçümü
Bloklarla Arduino-mBlock’da Ultrasonik Sensör İle Mesafe Ölçümü ve LCD Kullanımı
Bloklarla Arduino-mBlok’da Potansiyometre İle Motor Hız Kontrolü
Bloklarla Arduino-mBlock İle Motor Hız Kontrolü
M. Yalçın ASLAN hocam okulumuzda TÜBİTAK Projesinde Arduino Robot yaptık. Mblock ile kodlamak istiyoruz. Projemizde Arduino uno R3, L298N Motor Sürücü, HC-SR04, Servo Motor ve HC-06 Bluetooth Modülü kullandık. Bu robotu mBlock ile kodlamak için bize kaynak olarak göstereceğiniz bilgiler var mı? İyi çalışmalar
Bahsettiğiniz uygulamalar parça parça da olsa sitemizde var ancak bluetooth ile uygulama henüz sitemizde yok. Kaynak olarak siz söyleyince araştırdım biraz malesef bulamadım. Bluetooth ile ilgili uygulamalar genellikle mBot robotları için yapılıyor. Hazır kitler halinde onlarda.
Bu devre ve kod çalışıyor mu hocam? denediniz mi? bende çalışmadı
Uygulamasını yapmadığımız hiçbir devre ve programı paylaşmıyoruz. Bu uygulamayı da tabi ki yaptık ve test ettikten sonra yayınladık. Siz hangi noktada problem yaşadınız? paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışalım.
LCD nin lambası yanıyor. Dediğiniz kodları yaptım ve yazdım ancak olmuyor. Aygıt yazılımını 500 kere güncelledim. Yazdığınız kodun tıpatıp aynısını yazdım olmuyor.
Programcılık dünyasına hoşgeldiniz çünkü bu tür “500 kez” denenecek daha çok şeyle karşılaşacaksınız.öncelikle şunu belirteyim; hiçbir şekilde uygulamayı gerçekleştirmeden sitede yayınlamıyoruz. Ayrıca bu uygulama birçok kez eğitimlerimizde kullandığımız örnek bir uygulamadır. Tabi ki bizler de yaptığımız uygulamalarda sıklıkla soru nlar yaşamaktayız. Bunun sebebi bazen ufak bir bağlantı hatası olabileceği gibi gözden kaçan ufak tefek nüanslarda olabilmektedir. O yüzden bağlantıları tekrar kontrol ederek tekrar tekrar denemekte yarar var.
Hocam lcd de okuma nasıl oluyor. lcd.read() diye bir komut var mıdır? İp adresi yazdırıp bu yazdırdığımız ip adresi üzerinde değişiklik yapıp EEPROM a kaydettirmek istiyorum. Okutma kısmında yada değiştirme kısmında yardımcı olur musunuz? teşekkürler…
lcd üzerinde sürücü bir çip bulunmaktadır. bu çip içerisinde değişik amaçlarda register’lar mevcuttur. bu register’lardan okuma yapılabilmektedir. Ancak Assembly dilinde daha çok kullanımı gerekmektedir. Siz burada lcd ye yazdırmak istediğiniz değerleri hem lcd ye yazdırarak hem de EEPROM a yazdırarak kullanabilirsiniz. EEPROM kullanımı ile ilgili yazımız mevcuttur sitede arama yaparak ulaşabilirsiniz.
Merhaba ben bu kütüphaneyi indirdim ancak bağlantılarını kendime göre yaptım. kütüphanenin içindeki LiquidCrystal lcd(8,9,4,5,6,7); bu kod kısmını kendi yazmış olduğum kodla değiştirebilir miyim LiquidCrystal LCD(11,10,9,2,3,4,5); bununla
yani sormak istediğim bağlantıyı kendimiz yapıp kütüphane içindeki kodları da o bağlantıya göre değiştirebilir miyiz. Ben denedim hata veriyor da bu sorun nasıl çözülür.
merhablar.. evet dediğiniz gibi bir düzenleme ile çalışması gerekir
LCD Ekaranın Sondaki Pinleri Boş Kalmaması Gerek Benim Bildiğim
A
K
pinler yoksa LCD ekran yanmıyor
LCD Ekranın Sondaki pinler boş olmaması Gerek yoksa LCD ekran Yanmaz
A
K
Ve pinleri
sadece ışık yanıyo