Raspberry Pi Nedir?
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Raspberry Pi, Birleşik Krallıkta bilgisayar bilimi üzerine yapılan çalışmaların okullarda yaygınlaştırılması amacıyla Raspberry Pi vakfı tarafından geliştirilmiştir. Mini bir bilgisayar olan bu ürünün büyüklüğü hemen hemen kredi kartı kadardır. Küçük boyutlu olması ve buna karşın donanımsal birçok özelliğinin olması ile hemen dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Raspberry Pi 2 modeli Şubat 2015’te piyasaya çıktı. Arkasından Raspberry Pi Zero Kasım 2015’te ve son olarak Raspberry Pi 3 modeli Şubat 2016’da piyasaya çıkmıştır.
Raspberry Pi Nedir?
Evlerimizde, iş yerlerimiz de kullandığımız klasik bilgisayarları düşünelim. Neler var içerisinde? Yani onları bilgisayar yapan şey nelerdir?
Öncelikle içerisinde bir mikroişlemci olmak zorunda, sonra RAM, Harddisk ve giriş-çıkış portları..
Şimdi Raspberry Pi ’ye göz atalım.
Üzerinde ARM tabanlı bir mikroişlemci var. Bu mikroişlemci mimarisi özellikle mobil cihazlar için geliştirilmiş ve neredeyse tüm akıllı telefonlarla tabletlerde bulunan bir işlemcidir.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Üzerinde kart üzerine sabitlenmiş RAM bulunmaktadır. Ve aynı zamanda HDD yerine kullanılmak üzere ihtiyaca göre tercih edilebilecek Mikro SD kart yuvası bulunmaktadır. Giriş-çıkış portu olarak üzerinde USB bulunmaktadır.
Peki ekran?
Raspberry Pi üzerinde, son zamanlarda yaygınlaşan ve neredeyse tüm LCD TV’lerle monitörlerde kullanılan HDMI çıkışı vardır.
İşte şimdi bütün bunları düşündüğümüzde ortada tam bir bilgisayar bulunmaktadır.
Bilgisayar olmasının yanı sıra çeşitli projelerde kullanılmak üzere GPIO pinleri bulunmaktadır. bu pinleri kullanarak gelişmiş bir bilgisayar ile robot kontrol edebilir, akıllı ev projeleri gerçekleştirebilir, biyomedikal projelerinizde bu mini bilgisayarın gelişmiş özelliklerinden faydalanabilir veya mouse, klavye ve monitör bağlayarak mini bir bilgisayara sahip olabilirsiniz.
İşletim sistemi olarak birçok Linux dağıtımını kullanabilirsiniz. Son olarak çıkan Raspberry Pi 3 modeli ile Windows 10 Iot Core işletim sistemini de kullanabilirsiniz.
Bu kadar özelliğine rağmen fiyatının çok uygun olması ve yeni çıkan modellerinde de fiyatının artmaması eğitim amaçlı olduğunun ve kar amacı gütmediğinin de bir nevi göstergesidir. Bir sonraki yazıda Raspberry pi 3’ün özellikleri üzerine bir inceleme yazısı hazırlayacağım.
Yalçın ASLAN