Code.org İle Kodlamaya Başlangıç
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Code.org Bilgisayar bilimlerinin öğrenimini yaygınlaştırmak ve bireyleri erken yaşlarında programlama ile tanıştırıp ilgilerini artırmak amacıyla, özel firmaların da desteklediği kolay kodlama web sitesidir. Kullanıcıların bilgisayarlarına herhangi bir yazılım ve program indirmelerine ve herhangi bir bilgisayar programlama bilgisine sahip olmalarına gerek olmadan, okul öncesinden liseye kadar her öğrencinin kolaylıkla ve eğlenerek kodlama yapmalarını sağlayan bir web sitedir. Kullanıcıların tek ihtiyacı internet bağlantısıdır.
Code Stüdyo’da kullanıcılar hesap açmadan da kodlama ogrenebilir. Aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi, etkinlikler adim adim ve seçilmesi gereken kod bloğu hakkında bilgi ve ip uçları vererek ilerler. Bu sayede, kullanıcıların programlama konularından olan “sıralama– sequence” ve “algoritma–algorithm” bilgileri artar.
Bu alıştırmalar, özellikle çocukların, hesaplamalı düşünme becerilerinden olan problem çözme ve algoritmik düşünme becerilerinin gelişimine katkı sağlama potansiyeline sahiptir. Çocuklar yapabildiklerini gördükçe kendilerine olan özgüvenleri artar ve programlama hakkında “konuşup” fikir geliştirebilirler. Aslında Code.org, “soyut” bilgisayar programlamayı, kod blokları yardımıyla “somutlaştırıp”, kodların kavramsal olarak anlaşılmasına yardımcı olan bir sitedir.
Alıştırmalar kolaydan daha zora doğru olacak şekilde yavaş yavaş zorlaşır. Aşağıdaki ekran görüntüsü, dokuzuncu seviyedeki alıştırmaya ait.
Programlamanın, bilgisayarlara ayrıntılı ve doğru sırada komutlar vermek olduğunu, kullanıcılara bu alıştırmalarla pratik yaptırarak öğretir.
Code.org’da, öğrenci daha derin programlama dili öğrenmek isterse, “kodu görüntüle” sekmesine tıkladığında, karşısına, sürükleyip bıraktığı kod bloklarının JavaScript ile nasıl yazıldığını gösteren aşağıdaki gibi bir pencere açılır.
Öğrencinin yas-sınıf-deneyim grubuna uygun olarak 4 farklı ders mevcuttur. Daha ileri seviyede olanlar için hızlandırılmış kurslar bulunmaktadır. Bu derslerde, kod blokları ile bilgisayar programlama mantığının oluşması hedeflenmiştir. Eğer öğrenci daha derin ve ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyuyorsa, lise öğrencileri için hazırlanmış olan JavaScript dersleri de öğrenciye önerilebilir.
Bütün bunlara ek olarak, sitenin Türkçe’ye “Bağımsız dersler” diye çevirdiği “Unplugged Computing” var ki, bu dersler bilgisayarların ve İnternetin çalışma ilkelerini bilgisayar kullanmadan ve günlük hayatımızla bağlantılar kurarak anlatan etkinliklerdir. Bunların kesinlikle atlanmaması, sınıflarda öğretmenlerin uygulaması gerekir.
Kodlama Saati etkinlikleri, çocukların oyunlardan ve çizgi filmlerden tanıdık oldukları karakterlerin bulunduğu etkinliklerdir. Örneğin, Minecraft, Donmus ve Yıldız Savaşları’naki karakterler kullanılmıştır. Bu şekilde site, çocukları sıkmadan, ilgilerini çekerek kodlama yapmaya teşvik eder.
Hesap açıp giriş yapıldığında, daha ayrıntılı derslere ulaşılabilir ve öğretmen-öğrenci bağlantısı kurulabilir. Ayrıca, hesap açılırsa, kullanıcılar sıfırdan kendi hayal ettikleri projeleri, kendi yaratıcı fikirleri ile oluşturabilir.
Bunu yapmak için: Hesabınıza giriş yapın ve ilk sayfanın en altına gelin. Projeler başlığı altında, “Uygulama Oluşturun” sekmesine tıklayın.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Karşınıza, kendi çalışma alanınız çıkacak.
Resimde gösterilen kategoriler tıklandığında, çeşitli kod blokları göreceksiniz.
Bu sayede, Scratch’te yapılan animasyonlara, oyunlara, hikayelere benzer çeşitli projeler yapabilirsiniz. Site, Türkçe’de de hizmet vermesine karşın, bazı kısımlarda İngilizce terimlerle karşılaşırsanız, Google Translate (https://translate.google.com/ ) ile çeviri yapabilirsiniz.
ÖNEMLİ:
Hesap açarken, e-mail adresi, şifre ve kullanıcı ismi istenmektedir. Öğrencilerin anne-babalarının e-mail adresleri kullanılabilir. Yoksa, öğretmenlerin öğrencileri adına e-mail adresi açıp, ilerde tekrar kullanabilmeleri için saklamaları (Google Documents bu konuda faydalıdır) gerekir. Şifreleri (öğrencilerin unutacağı göz önünde tutulmalıdır) öğretmen ve velilerin güvenli bir şekilde saklamaları gerekmektedir. Öğrencilere kullanıcı ismi verirken, gerçek kimliklerini yansıtan isimler seçilmemelidir. Ayraca, öğrencilerde dijital vatandaşlık bilinci oluşturulmalı, İnternet üzerinden paylaştıkları her şeyin, tanıdıkları ve tanımadıkları “herkes” tarafından görüleceği bilinci oluşturulmalıdır. “Digital Footprint” denilen “dijital ayak izi” sayesinde internet üzerinden yapılan her eylemin kimliği ortaya çıkarabileceği de öğrencilerimize hatırlatılmalıdır. Bu sayede, internetin ve teknolojinin daha güvenli ve amacına uygun kullanımı sağlanmış olur.
Merve Çiçek
Kodlama Eğitimi
Bana Oyun Yapar Mısın?-Scratch
Hesaplamalı Düşünme Becerileri ve Kodlama
Arduino ve Kodlama Kitabı Piyasaya Çıktı!
Açıklayıcı olmuş.Teşekkürler admin