Bana Oyun Yapar Mısın?-Scratch

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Merhabalar, size bir teklifle geldim umarım hoşunuza gider. Oyun oynamayı değil, oynayacağımız oyunu beraber yapmaya ne dersiniz?

Ben varım ya siz?

Okuma yazmayı ve düşünmeyi bilen herkesi davet ediyorum. Beraber oyunlar geliştirip sonra bunlarla bir turnuva düzenleriz belki nasıl olur?

Birbirimizin geliştirdiği oyunları oynayıp, oyundaki güzellikleri, eksiklikleri, farklılıkları keşfederiz.  Neden olmasın?

Yaz tatili için kaçırılmayacak fırsat!

“Peki nasıl?” dediğinizi duyar gibiyim.?

MIT’nin kodlamayı ve mantığını öğretmek için hazırladığı SCRATCH’in yardımı ile bunu yapabiliriz.

Sizlere biraz Scratch’ten bahsetmek istiyorum, kısa bir tanımlama olacak bu. Cümlelerle sizleri sıkmak niyetinde değilim direk mantığını anlatıp oyunlar hazırlamayı ve sizlerden hazırladığınız oyunları bana göndermenizi isteyeceğim. Geri dönüşler almak beni mutlu edecektir.

 

Peki nedir bu SCRATCH?

Benim hayatıma şu yan tarafta duran kedicik ile yer etti. Genel olarak tanımlayacak olursak kaynaklarda;

Scratch, MIT Üniversitesi’nde Amerikan Ulusal Bilim Kurumu tarafından desteklenen bir proje olup 2003 yılında başlatılıp 2007 yılında bitmiştir.

Geliştiriciler uygulamaya ismini Kelime anlamı “çizmek” ve “kedi tırmığı” anlamına gelse de Dj’lerin disk üzerinde hareket ettirerek yeni şarkılar oluşturmasından esinlenerek vermişlerdir.

Program kendi web sayfası ” https://scratch.mit.edu/ “ üzerinden ücretsiz üye olunup tarayıcı üzerinden kodlamayı desteklemektedir. İşletim sisteminize göre web sayfasından bilgisayarınıza ücretsiz indirebilir ve dilediğiniz dilde yükleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra Scratch’i web sayfası üzerinden başkalarının uygulamalarına göz atabilir yeni fikirler alabilir veya sizde uygulamalarınızı arkadaşlarınızla ve Scratch kullanıcıları ile paylaşabilirsiniz. Programlamanın eğlenceli,ücretsiz ve paylaşıma açık dünyasını açan Scratch’i daha yakından tanıyalım.

Öncelikle web sayfamızın adres satırı kısmına  https://scratch.mit.edu/ yazalım. Karşımıza aşağıdaki ekran çıkacaktır.

Keşfetmeye başlayalım…

Karşımıza çıkan ekranda ne, nerede, nasıl kullanılır bunlara bakalım.

Oluştur: Bu sekmeye tıklayarak siteye üye olmadan oyunumuzu hazırlamaya başlayabiliriz. Ama oyunlarımızı arkadaşlarımızla paylaşmak istersek siteye kayıt olmamız gerekecektir. Bunun için de sağ üst köşede bulunan Scratch’a Katıl  butonuna tıklamamız gerekiyor.

Bu ekranda yapmanız gereken bir kullanıcı adı ve şifre belirlemek ve sonraki butonuna tıklamak.

 

 

 

 

 

 

 

Sonraki butonuna tıkladıktan sonra gerekli alanları doldurmalısınız, bu bilgileriniz gizli tutulacaktır.

 

 

 

 

 

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Bir sonraki adım e-posta adresinizi ilgili butonlara yazmak olacaktır. Eğer mail adresiniz yoksa e- posta adresi olan bir büyüğünüzden yardım alabilirsiniz.:)

 

 

 

 

Ve Scratch’e Hoşgeldiniz!

 

 

 

 

 

 

 

Eğer farklı bir Scratch profilim olsun diyorsanız buradaki alanları doldurabilirsiniz.

Keşfet alanında ise Scratch kullanıcılarının hazırlayıp paylaştıkları oyunları görebiliriz. Bu oyunların içine girerek bu oyunları oynayabilir ve yorumlar yapabiliriz. En güzel özelliklerinden bir tanesi de bence bu 🙂

Scratch hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Hakkımızda butonuna tıklayabilirsiniz. Burada sadece Scratch ile ilgili yazılar yok, ayrıca kodlama ile ilgili araştırma, makale ve videolara da erişebilirisiniz.

Peki kendi hazırladığınız projeler nereye kaydedilir?

Yukarıda projelerinizin olduğu bölüm gösteriliyor, bu bölümde paylaşılan ve paylaşılmayan örneklerinizi de görebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda oyun tasarlarken neler yapmamız hangi satırları nerelerde nasıl kullanmamız gerektiğinden bahsedeceğim.

 

Aylin DEMİRHAN

Tasarladığınız oyunları lütfen benimle paylaşın.

Scratch kullanıcı adım : oyuntasarla

E-mail adresim: oyuntasarlaa@gmail.com

 

 

Kodlama Eğitimi

Hesaplamalı Düşünme Becerileri ve Kodlama

Code.org İle Kodlamaya Başlangıç

 

Arduino ve Kodlama Kitabı Piyasaya Çıktı!