Analog Ve Dijital Kavramları

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

ANALOG VE DİJİTAL KAVRAMLARI

 

Analog, hayatımızda insanoğlunun var olduğu günden beri kullanılmakta ve pek çok yeniliğe de ilham kaynağı olmaktadır. Gözlerimizin görüntüyü algılaması, kulaklarımızda sesin algılanması, burnumuzun kokuyu reseptörlerle algılaması gibi birçok duyu ve his mekanizmaları analog olarak çalışmaktadır. Analog, bize her değişimin olduğu gibi yansıtılmasını sağlar. Dijitalde olduğu gibi iki farklı değerden bahsedilmez. Analog sinyaller herhangi bir değeri alabilirler.

ac
Şekil 1

Yanda ki grafik analog sinyal örneğini göstermektedir. Analog sinyal dik olan ok yönünde belirlenen gerilim değerlerinden tümüne karşılık gelebilecek sonsuz sayıda değerler alabilir. Analog sinyalin tanımında, zamana karşı değişen, sürekli akış halinde bulunan sinyal olarak belirtilir. Dijital ise sayısallaştırılmış bir sinyal formatıdır. Dijital sinyalin zamana karşı iki farklı durumu söz konusudur. Analog dijital dönüştürücüler aracılığıyla (ADC, analog digital converter) analog sinyalin hassasiyet üstünlüğü, dijital ortama aktarılmaktadır. Yine aynı şekilde dijitalin sinyalin üstün yanlarından(sinyal işleme, sinyali kaydedebilme gibi) istifade edilerek tekrar dijital analog dönüştürücüler aracılığıyla (DAC, digital analog converter) sinyaller analog forma dönüştürülerek kullanılabilir.

Şekil 2
Şekil 2

Yanda ise dijital sinyalin elektriksel karşılığı görülmektedir. “Lojik 1” denilen seviyede elektriksel sinyal var iken “Lojik 0” ile belirtilen noktada herhangi bir elektriksel sinyal bulunmamaktadır. (Lojik, mantıksal kullanımını ifade etmektedir. Ve genellikle bu ifade tercih edilir.) Analog ve dijital kavramları uygulamalarla birlikte daha net anlaşılacaktır.