BBC micro:bit Nedir?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

mico:bit BBC öncülüğünde geliştirilen, çocuklara kodlamayla birlikte mühendislik, bilim, matematik ve teknolojinin birlikteliğini sağlayarak bu alanlarda düşünme ve üretme becerilerinin kazanımını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda 1 milyon micro:bit dağıtımı yapılacağını duyurmuştur. micro:bit, birçok teknoloji devinin desteği ile üretilmiştir. Bu firmalar; Microsoft, Freescale, Samsung, Nordic Semiconductor, ARM gibi büyük yazılım geliştiricisi ve yarı iletken üreticileridir. Kodlamanın yapılabilmesi için de geniş olanaklar sunmaktadır. Sahip olduğu özellikler bakımından incelendiğinde kodlama öğretimi için üzerinde bir hayli donanım barındırmaktadır.

micro:bit Donanım Özellikleri:

micor:bit ile doğrudan birçok uygulama yapılabilmektedir. Üzerinde bulunan sensörler ve arayüzü sayesinde herhangi bir eklentiye veya donanıma ihtiyaç duymuyorsunuz. Bu özellikleri şimdi biraz daha yakından inceleyelim.

 

micro:bit’in en güçlü yanlarından biri, üzerinde ARM mimariye ahip bir mikrodenetleyicinin bulunmasıdır. 32 bitlik ARM cortex M0 denetleyici ile uygulamaları yaparken performans açısından herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum.

Yeni nesil bluetooth teknolojisi olan Bluetooth Low Energy modülü micro:bit üzerinde standart olarak gelmektedir. Anteni ise PCB üzerinde iletken yol ile tasarlanmıştır.

Ayrıca micro:bit üzerinde compass ve accelerometer olarak ifade edilen pusula sensörü ve ivme yani eğim sensörü bulunmaktadır.

Bu sensörlerin dışında mikrodenetleyici üzerinde halihazırda bulunan sıcaklık sensörü ile sıcaklık ölçümü yapılabilir ve arka yüzde bulunan LED’lerin fotodiyot özelliği ile de ışık şiddeti ölçebilirsiniz.

micro:bit bu haliyle yüzlerce uygulamayı kolayca harici bir modüle ihtiyaç bırakmadan yapmamıza imkan sağlamaktadır.

Tabi yine de pin bağlantıları sayesinde harici bağlantılar yaparak farklı sensörlerden bilgiler alarak veya  bilgi göndererek farklı kontroller sağlayabilirsiniz.

Arka yüzüne göz atacak olursak;

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arka yüze baktığımızda 5×5 matris dizilimi şeklinde ledlerin olduğu göze çarpmaktadır. Bu Ledlerprogramlama yaparken çıktıların alınması noktasında arayüz görevi görmektedir. Dolayısıyla yaptığımız işlemlerin çıktılarını rahatlıkla ledler üzerinden  gözlemleyebiliriz.

İki adet buton bulunmaktadır. A ve B butonlarını programlarımızda dilediğimiz şekilde görevlendirerek kullanabiliriz. Daha fazla buton kullanmak istersen bağlantı pinleri aracılığıyla kullanabiliriz.

Bağlantı pinleri genel amaçlar için 3 adet büyük pin olarak tasarlanmış ve bu bağlantı noktalarından çeşitli kontroller yapabiliriz. Burala bağlantıları krokodil ile veya somunlu vida aracılığıyla sağlayabiliriz. Büyük pinlerin dışında olan pinleri edge pin yapısında olduğundan edge soket ile pinler kullanılabilir pin haline getirilir ve kullanılabilir. Aşağıda görülmektedir.

micro:bit Bilgisayar Bağlantısı

micro:bit’in PC ile olan bağlantısı mikro USB konnektörü ile yapılmaktadır. Yani ANDROID telefonlarda kullanılan şarj soketi ile PC’ye bağlanabilmektedir. Bilgisayarınıza bağlantıyı gerçekleştirdiğinizde doğrudan bir flash bellek olarak görülecektir. Programlar buraya kaydedilerek çalıştırılır. Daha sonraki derslerimizde bu konuyu ele alacağız.

 

micro:bit Programlanması

micro:bit farklı yollarla programlanabilir. Bunlardan biri Microsoft’un geliştirmiş olduğu MakeCode ile bloklarla kolayca programlanabilmektedir. Aynı zamanda makeCode uygulamasında JavaScript ile de kod yazabilirsiniz.

Bunların dışında Python dili ile de program geliştirebilirsiniz. Bunun için de  python.microbit.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Yalçın ASLAN