Kod Blokları İle Arduino-mBlock İle Led’lerle Kara Şimşek

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Kara şimşek dizisini yaşı küçük olanlar hatırlamayabilir. Ancak birçoğumuz tarafından o dönem sevilerek izlenmiştir. Dizide kendisi de bir karakter olan siyah renkli Pontic Transam markalı aracın önünde sürekli sağa sola kayan ışıklar vardı. Bu ışıklardan dolayı ledlerle yapılan bu ışık hareketine kara şimşek denmiştir.

Daha önce yapmış olduğumuz led yakıp söndürme uygulamasına benzeyen bu uygulama ile çok sayıda ledin nasıl sıralı kontrol edildiğini öğrenmiş olacağız. Öncelikle ledlerin nasıl bağlandığını anlatalım. Ledler yaklaşık olarak 2V ile çalışan elektronik devre elemanlarıdır. İç yapısı itibariyle anod ucuna + kutup, katod ucuna ise – kutup bağlandığında ışık yayar. Çeşitli renkleri bulunmaktadır. Aşağıda görülmektedir.

Ledlerin genellikle uzun olan bacağı + kutuptur, kısa olan bacağı ise – kutuptur. Ledin içerisine baktığınızda ise küçük olan taraf + kutup, büyük yappısı olan taraf ise – kutuptur. devreye bağlarken ledin yüksek voltajda bozulmaması için koruma direnci bağlamamız gerekmektedir. Ledler yaklaşık 2 Volt ile çalışır ancak Arduino çıkışında 5 Volt bulunmaktadır. İşte bu aradaki 3 V farkı üzerinde tutacak bir direnç bağlamalıyız.

 

Resimde altı adet led ve her lede bağlı dirençlerin nasıl bağlandıkları görülmektedir. Aynı zamanda Arduino’nun 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. pinlerine bağlantıları da görülmektedir.

Şimdi bloklarla mBlock programında kodların nasıl yerleştirileceğine bakalım.

Ledler kara şimşek uygulamasında sırası ile yanıp sönmektedir. Bu daha önce yaptığımız led yakıp söndürme uygulamasının çoklanmış halidir. Dolayısıyla led yak, bekle ve söndür kodlarının tekrar etmesi ile yapılacaktır.

Kod blokları bu şekilde yerleştirilip Arduino’ya yüklendiğinde sırası ile ledler yanıp sönecektir. Burada ledlerin yanıp sönme sürelerini dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Noktalı sayılar da kullanabilirsiniz. örneğin, süre olarak “0.3 saniye bekle” girdiğinizde 300 mili saniye bekleme yapacaktır.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.