Kod Blokları İle Arduino-mBlock ile Buton Kullanarak Buzzer Kullanımı

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Bu yazımda Arduino’da buton kullanarak buzzer ile sesin nasıl üretildiğini ve bunun için gerekli komutların neler olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Buton, fiziksel bir kuvvet uygulandığında kısa devre olan yani elektrik akımını ileten elektronik devre elemanıdır. Arduino’nun pinine butonu bağladığımızda ve butona bastığımızda Arduino’nun pinine dijital sinyal gidecek ve bir uyarı vermiş olacaktır. Bu uyarıyı belli koşulla kontrol ederek program içerisinde kullanacağız. Şimdi buton Arduino’ya nasıl bağlanacak onu görelim.

Buton bağlantısı iki şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan bir Pull-Down diğeri ise Pull-Up’tır

Pull-Down bağlantısında butona basıldığında Arduino pinine lojik 1 yani +5V gidecektir. Pull-Up bağlantısında ise butona basıldığında Arduino pinine lojik 0 yani 0V gidecektir. Her iki bağlantı türüde kullanılabilir. Ancak hangisini kullanıyorsak, program içerisinde ona uygun koşul kullanmamız gerekecek.

Buzzer Nedir? 

Uygulamamızda kullanacağımız buzzer nedir biraz bundan bahsedelim.

Buzzer çeşitli cihazlardan sesine aşina olduğumuz ince bir biip sesi çıkaran ve uyarı veya bildirim amacıyla kullanılan devre elemanıdır. Çeşitli voltajlarda çalışan türleri vardır. Ancak bizim uygulamamızda kullanacağımız buzzer 5V ile çalışan türü olmalıdır. Aşağıda çeşitli buzzer türleri görülmektedir. Bazıları modül şeklindedir.

 

Devrenin bağlantı şeması aşağıda görüldüğü gibidir.

Kod blokları hazırlanırken “Kontrol” blokları içerisinde bulunan “if (Eğer)” kod bloğu kullanılır. Eğer bloğu ile herhangi bir koşul sorgulanır. Koşul doğru ise bazı işlemleri,yanlış ise diğer işlemleri yaptırabiliriz. Aşağıda “if (Eğer)” yapısı görülmektedir.

Burada koşul olarak belirtilen alana yerleştireceğimiz kod bloğundan bahsedelim.

Biz programda koşul olarak butona basılıp basılmadığını denetlemek istiyoruz. Bunun için butonun bağlı olduğu pini okumamız ve durumunu öğrenmemiz gerekmektedir. Aşağıdaki kod bloğu ile bunu yapabiliriz…

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

“sayısal pini oku” bloğu ile belirttiğimiz pinde HIGH yani lojik 1 mi yoksa LOW yani lojik 0 mı olduğunu öğrenebiliriz. Bu blok gidip ilgili pini okuyarak bize HGH ya da LOW bilgisi getirecek ve biz bu bilgiyi kullanacağız.

Nasıl kullanacağız?

Karşılaştırma yaparak bu bilginin istediğimiz gibi olup olmadığını anlayabiliriz. Bunun içinde aşağıdaki kod bloğunu kullanacağız.

Bu blok eşit olup olmadığını kontrol eder. Eşitse durumu True/Doğru, eşit değilse False/Yanlış olur. Eşitliğin soluna “sayısal pini oku” bloğunu yerleştiriyoruz. Diğer tarafa ise “HIGH” yazıyoruz.

Sonuç olarak butona basılmışsa pin HIGH olacak ve karşılaştırma sonucu True olacak. Basılmamış ise pin, LOW olacak ve karşılaştırma sonucu False olacak…

Program aşağıdaki gibi olacaktır..

Sürekli tekrarla bloğunu eklememiz gerekiyor aksi takdirde program bir kez çalışıp duracaktır. Sürekli olarak butona basılıp basılmadığını denetlememiz gerekiyor. 12. pin HIGH ise 13. pin HIGH yani lojil 1 olacak, 12. pin LOW ise eşitlik gerçekleşmeyecek ve değilse yapısı içerisinde olan 13. pini düşük yap bloğu çalışacaktır.

Bu program butona her bastığımızda, bastığımız sürece buzzeri çalıştıracaktır. Her butona bastığımızda 1 saniye(veya belli bir süre) boyunca çalmasını istiyorsak bu durumda “13. pini yüksek yap” bloğunun hemen altına bekleme bloğunu ekleyebilirsiniz.

 

M. Yalçın ASLAN

 

 

Bloklarla Arduino-LDR İle Karanlıkta Yanan Işık

Bloklarla Arduino-mBlock ile LCD Kullanımı

Bloklarla Arduino-mBlock ile Park Sensörü Yapımı

Bloklarla Arduino-mBlock İle Reed Role Kullanarak Hırsız Alarm

Bloklarla Arduino-mBlock İle İnteraktif Uygulamalar

Bloklarla Arduino-mBlock’da LM35 ile Sıcaklık Ölçümü

Bloklarla Arduino-mBlock’da Ultrasonik Sensör İle Mesafe Ölçümü ve LCD Kullanımı

Bloklarla Arduino-mBlok’da Potansiyometre İle Motor Hız Kontrolü

Bloklarla Arduino-mBlock İle Motor Hız Kontrolü