Kod Blokları İle Arduino-mBlock İle Programlama

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Kodlama gerek kazandırdığı beceriler, gerekse gelişen teknolojiye ayak uydurma bakımından bir hayli önem kazanmıştır.


Kodlama, esasında çok farklı şekilde olabilmektedir. Bu anlamda çeşitli kodlama platformları, arayüz programları bulunmaktadır. Bu programlar sayesinde oyun oynayarak, bloklarla veya doğrudan herhangi bir dilde kod yazarak programlama yapılabilir. Özellikle ilkokuldan itibaren; küçük yaş grupları için veya ilk kez bir programlama dili öğrenecek kişiler için bloklarla kodlama gayet uygun bir tercih olacaktır.

Biz ise bu yazımızda ve devamında gelecek derslerimizde Bloklarla Arduino’nun nasıl programlandığını göreceğiz. Artık bir programlama dilini bilmiyor olsak da bloklarla kolay ve hızlı bir şekilde kodlama yapabilecek ve çeşitli projelerimizi hayata geçirebileceğiz.

Arduino programlamak için Scratch For Arduino ve mBlock programları bulunmaktadır. Bize daha geniş kullanım imkanı sunan ve çeşitli kütüphane desteği ile modül çeşitliliği de sağlayan mBlock programını tercih edeceğiz.

İlk olarak kodlama öğretimini amaçlayan mBlock programının nasıl yükleneceğini ve arayüzünü inceleyeceğiz. Daha sonra ise mBlock ile Arduino’yu nasıl programlayacağımız üzerinde detaylı bir şekilde duracağız.

mBlock Nedir?

mBlock, kodlama eğitimi amacıyla geliştirilmiş bir arayüz programıdır. Scratch tabanlı bir dildir ve bloklar kullanılarak programlama yapılır. Scratch programında da olduğu gibi sürükle bırak tekniği ile bloklar kodlama alanına sürüklenir ve uygun bloklar yerlerine konularak program çalıştırılır. Programın ikonu ise minik bir pandadır.

Mblock programını www.mblock.cc kendi sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Siteye girdiğinizde sizi aşağıdaki gibi bir sayfa karşılayacak.

Sayfaya girdiğinizde sizi doğrudan Download butonu karşılayacaktır. Butonu tıklayarak download seçeneklerinin olduğu sayfaya yönlendirileceksiniz.

Karşınıza gelen sayfadan kendi işletim sisteminize  ait olan programı tıklayarak indirme işlemini başlatabilirsiniz.

indirme işlemi tamamlandıktan sonra artık indirdiğimiz yerden dosyayı bularak yükleme/kurulum işlemini başlatabiliriz.

program dosyasını çift tıklayarak kurulum işlemini next butonu ile normal kurulumu tamamlıyoruz. daha sonra programı çalıştırdığımızda karşımıza gelecek ekran aşağıdaki gibi olacaktır.

 

Evet, minik panda sahnede bizi karşıladı..

mBlock programı ile yukarıdaki şekilde görülen sahnede ikon olan pandaya çeşitli görevler verilerek kodlama yapılmaktadır. Ancak biz mBlock programı ile Arduino programlayacağız. Bunun için Düzenle menüsünden iki işlem yapmamız gerekmektedir.

Birincisi; Düzen menüsünü tıklayarak Arduino kipi’ni seçmek..

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

 

 

 

 

 

İkincisi; bu seçenek şart olmamakla beraber kullanım kolaylığı açısından faydalı olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

Son olarak karşımıza aşağıdaki gibi bir akran gelecektir.

 

Şimdi programımız kullanıma hazır hale gelmiştir. Bir sonraki yazımızda; Arduino’nun bağlantısı ve gerekli ayarlamaları ele alacağız.

 

M. Yalçın