Arduino İle Sumo Robot Yapımı-3

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

BAĞLANTILARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

Motorlar ile motor sürücü arasında ki bağlantıların yapılması

Sumo robot yapımında öncelikle motor sürücü ile motorların bağlantısı üzerinde duralım. Bu bağlantıların şekli aşağıda görülmektedir. Piyasada bulunan birçok dc motorun üzerinde artı ve eksi kutupları yazmamaktadır. Çünkü her iki yönde de çalışabilmektedir. Bu yüzden motorları bağladığınız da artı ve eksi kutupların ters bağlanmasından dolayı motorun ileri gitmesi gereken durumda motorlar birbirlerinin tersi yönünde dönecektir. Böyle bir durum oluştuğunda motorlardan ters yöne doğru dönen motorun kutuplarını değiştirmelisiniz. Robot üzerinde tercih edilen motor sürücü L298N motor sürücü modülüdür. L298N entegresi piyasada bulunmaktadır. Ancak satın alındığında elektronik devresini yapmamız gerekecektir. Bu sebeple hazır devre modülü daha pratik ve daha ekonomik olmaktadır. L298N modülü ile DC motorların bağlantıları aşağıda gösterilmiştir.

moto_motorsürücü

Arduino ile motor sürücü bağlantılarının yapılması

Arduino UNO ile motor sürücü bağlantıları şekilde görüldüğü gibi Arduino dijital pinlerinden 2,3,4 ve 5. Pinleri kullanılmıştır. Bu pinler motor sürücü üzerinde bulunan sırasıyla in1,in2,in3 ve in4 pinlerine bağlanacaktır. Yine şekil üzerinde bulunan +12V besleme girişine motorlar için gerekli olan enerji verilecektir. Ayrıca motor sürücü üzerindeki jumper takılı olduğunda da +5V (girişi) olan yerden +5V çıkış alabiliriz. Bu +5V ile Arduino Uno’nun beslemesini sağlayabiliriz.  DC motorları ise, motor sürücünün sağ ve sol taraflarında bulunan klemenslere bağlayarak sürücü üzerindeki bağlantıları tamamlamış oluruz.

arduino_motor

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino ile sensör bağlantılarının yapılması

Arduino ile bağlantısı yapılacak olan 5 adet sensör kullanılmaktadır. Bu sensörlerden 3 tanesi zemine bakacak şekilde yerleştirilmiş olan çizgi sensörleridir. Bu sensörler sumo robotun pist etrafını çevreleyen beyaz çizgiyi kontrol etmektedir. Sumo robot yarışma sırasında öne yerleştirilen 2 adet (zemine bakan sensörün) ve arka kısımda bir adet (yine zemine bakan) olan sensörlerin yardımıyla beyaz çizginin kontrolünü yapmaktadır.  Beyaz çizgi önde bulunan sensörler aracılığıyla algılanırsa robot kendisini arkaya doğru götürecek ve aynı şekilde arkada bulunan sensör aracılığıyla beyaz çizgiyi algılarsa robot kendini öne doğru(kendisini pist içinde tutmaya çalışacaktır) götürecektir. Zemine bakan sensörlerin dışında robotun ön kısmına rakibi algılaması maksadıyla iki adet bariyer sensörü yerleştirilmiştir. Bu sensörlerden biri sağ tarafa diğeri sol tarafa yerleştirilmiştir. Tüm sensörlerin bağlantı şekilleri aşağıdaki gibi yapılmıştır.

arduino_sensör

 

 

 

 

Arduino İle Sumo Robot Yapımı-1

Arduino İle Sumo Robot Yapımı-2

Arduino İle Sumo Robot Yapımı-3

Arduino İle Sumo Robot Yapımı-4

 

Arduino İle Çizgi İzleyen Robot