Mikrodenetleyiciler Nedir?
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Bilgisayar teknolojileri için geliştirilen işlemci tasarımları, hem grafik hem de karmaşık donanımları yönetebilmesi için çok yüksek hızlarda üretilmektedir. Çevre birimler de aynı doğrultuda performans desteği sağlayabilmesi için yüksek hızlarda üretilmektedir. Doğal olarak bu durum boyutlarının ve maliyetin artmasına neden olmaktadır. Mikroişlemcilerle basit endüstriyel uygulamaların yapılması hem ekonomik açıdan hem de tasarımın boyutlarını arttıracağından üretici firmaları farklı arayışlara itmiştir. Endüstride ihtiyaç duyulan mikroişlemci tipi ise yeni bir konsept olarak ortaya çıkmıştır.
Şekilde mikrodenetleyici iç yapısında bulunan birimler, blok yapılar ile aralarında ki veri yollarının yönleri gösterilmiştir.
RAM, ROM, I/O gibi birimler mikroişlemci ile birlikte tek paket içerisine yerleştirilerek imal edilmektedir. Artık küçük bellek ve az sayıda giriş-çıkış portuna ihtiyaç duyulan tasarımlar çevresel birimlerin karmaşasından bireyleri kurtararak tümleşik bir devre olarak kullanımına olanak sağlamaktadır. Mikrodenetleyiciler, işlemcilere göre düşük hızlarda ve düşük donanım gereksinimleri olan sistemlerin tasarımında büyük kolaylık sağlamakta ve ekonomik açıdan da avantaj sağlamaktadır.
Mikroişlemci ile yapılmak projelerde gerekli olan çevresel modüller kullanımı daha da zorlaştırırken, pek çok endüstriyel proje mikrodenetleyici ile daha az çevresel modül kullanılarak gerçekleştirilebilir. Daha sonra üzerinde durulacak olan Analog Dijital Dönüştürücüler, PWM (Pals Genişlik Modülasyonu) sinyal üreteci, UART/USART ve Ethernet gibi iletişim modülleri, Programlanabilen I/O portları, ayrıca yukarıda bahsedilen RAM ve ROM türünde ki hafıza birimleri de mikrodenetleyici içerisine yerleştirilmiştir. Örnek vermek gerekirse, analog bir sinyali mikroişlemci ile kullanmak istediğimizde harici olarak ADC olarak adlandırılan Analog/Dijital Dönüştürücü(Analog/Dijital Converter) entegre kullanmak durumunda kalırız. Ancak mikrodenetleyici içerisinde bulunan ADC ünitesi sayesinde doğrudan gerekli komutları kullanarak mikrodenetleyicinin bu fonksiyonunu kullanabiliriz. Bu noktada Arduino ürünlerinin içerisinde de Atmel marka mikrodenetleyiciler olduğunu hatırlatalım.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Mikrodenetleyiciler, uygulama safhasında mikroişlemcilere nazaran daha az karmaşık bir yapıya sahiptir. Mikrodenetleyiciler içerisinde ki çevresel donanım özelliklerini kullanabilmek ve buna bağlı tasarımlar yapabilmek için bazen ciddi anlamda elektronik bilgisi gerekmektedir. Bu da tasarım aşamasında çeşitli sıkıntılara neden olabilmektedir. Örneğin hızını kontrol istediğimiz bir motor için motorun güç kontrolünü sağlayacak, yük adaptasyonunu dengeleyecek motor sürücü devresi kullanılmalıdır. Bu devrenin kullanımı, devre bağlantılarının sağlanması, kullanılacak direnç değerleri gibi birçok etkeni ortaya çıkaracaktır. Bunun gibi noktalarda problemin aşılması adına elektronik bilgisi çok önem arz etmektedir.
Tebriklerr…
Aradığım herşey burada..