Arduinoda Veri Türleri

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

 

Arduinoda Veri Türleri 

 

C ve benzeri programlama dillerinde çeşitli kullanım formatlarına uygun veri türleri vardır.  Veri türleri bize hafızada sayı, harf ya da kelime/cümle kaydedeceğimiz bir alan belirlememize yarar. Belirlenecek yer ihtiyacımızın olan türde ve boyutta olmalıdır. Başlıca veri türleri aşağıdaki gibidir.

 

Boolean: 1 bitlik veri kaydedilebilen hafıza alanı oluşturulmasın da kullanılır. Bu türden değişken tanımladığımızda belirlenen alana 1 veya 0 sayılarından herhangi birini kaydedebiliriz.

Byte: 8 bitlik hafızada alan tanımlar ve bu türden değişken tanımladığımızda o değişkene 0 ile 255 sayıları arasında veri kaydedebiliriz.

Word: 16 bitlik hafızada alan oluşturur ve oluşturulan değişkene 0 ile 65535 sayıları arasında değer kaydedebiliriz.

Int: 16 bitlik veri genişliğine sahiptir. Integer(Tamsayı) kelimesinin kısaltılmış halidir. Word veri türü sadece pozitif sayılar alıyorken, int türünde tanımlanan değişken pozitif ve negatif sayıları tutabilmektedir. Sonuç olarak -32768 ile 32767 aralığındaki sayıları kaydedebiliriz.

Unsigned int: 16 bitlik veri alanı oluşturulmasında kullanılır. Unsigned(işaretsiz) ifadesi kullanıldığında int türünün negatif sayı almayan kullanım formatıdır. Bu haliyle word türüne benzemektedir. Alabileceği değer aralığı 0 ile 65535’tir.

Long: 32 bitlik yani 4 byte büyüklüğünde veri alanı tanımlar. Long veri türü pozitif ve negatif sayıları kaydedebilme olanağı sunmaktadır. Bu türde kullanılabilecek sayı aralığı -2147483648 ile 2147483647’dir.

Unsigned long: yukarıda anlatılan long türü ile aynı boyuttadır. Ancak long türünün işaretsiz versiyonudur. Unsigned long veri türü 0 ile 4294957295 aralığında sayıları tutabilmektedir.

Float: 32 bitlik(4 byte) veri genişliğine sahiptir. Long veri türünden farkı, float türü noktalı sayıları da tutabilmektedir. -3.4e-38 ile 3.4e+38 aralığında veri tutabilmektedir.

Double: 32 bitlik veri alanı oluşturur. Float türü ile(Arduino için) aynı anlamda kullanılabilmektedir.

 

Metinsel veri türleri:

Char: 1 byte’lık veri büyüklüğüne sahiptir. Ancak karakterlerin sayısal karşılıklarının tutulması maksadıyla kullanılmaktadır. Tek karakterlik hafıza alanı oluşturur.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

String: string türü tanımlandığında içerisine kaydedilen her karakter kadar genişleyebilmektedir.  Char veri türünün peş peşe tren vagonları şeklinde dizilmesine benzetilebilir.

 

Bu noktada mikrodenetleyici/Arduino’nun,  gerek işlem hızı gerek hafızayı verimli kullanmak için değişken tanımı yaparken ihtiyacımız olan türü kullanmak akıllıca olacaktır. Örneğin, küçük pozitif sayılar kullanacaksak ve 255 sayısını aşma durumu yoksa byte tanımlama gerekir. Byte yerine int türünde veri tanımlanırsa hafızada 1 byte yerine 2 byte’lık kullanmayacağımız bir alan tanımlamış oluruz buda hafızada kaplanan yeri arttıracaktır. Tabi ki bu durum küçük çaplı projelerde sorun teşkil etmeyecektir. Ancak alışkanlık kazanılması bakımından faydalı olacaktır.

 

Veri Türlerinin Kullanımı:

 

int deger;

 

Bu şekilde ilk olarak veri türü, sonrada değişkene vereceğimiz isim yazılır. Böylelikle değer adında int türünde hafıza alanı oluşturulmuş olur. Deger değişkenine  -32768 ile 32767 aralığında herhangi bir sayı kaydedebiliriz.

 

deger = -5463;

 

//deger değişkenine -5463 sayısı kaydedilmiştir.

 

char  karakter;

 

karakter = ‘a’;

 

//karakter adında char türünde değişken tanımlandı. Ve karakter adında ki değişkene ‘a’ harfi kaydedilmiş oldu.(karakter kaydedilirken tek tırnak kullanılmalı)