LDR İle Karanlıkta Yanan Lamba Projesi (IP65)

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

Bu yazımızda sizlerle basit ama gerçek hayatta uygulanabilir ve rahatlıkla kullanılabilir bir formda düzenlenmiş bir proje sunmaya çalışacağız. Projemiz LDR sensörü ile karanlıkta yanan Lamba uygulaması. Bu uygulamayı daha önce yaptığınız LDR uygulamasından ayıran temel özellik; dış ortamda rahatlıkla kullanılabilir olması diğer bir ifadeyle, ortam koşulları düşünülerek tasarlanmış olmasıdır.

Malumunuz pek çok proje gerçekleştiriyoruz ancak bunların gerçek hayatta kullanılabilir olması (yani ortam koşullarına uygun olması) farklı sorunlara da çözümler üretmemizi gerektirmektedir. Dış ortamda kullanılması ile ev ortamında kullanılması tasarımın farklı özellikleri olmasını gerektirmektedir. Bu özelliklerin başında hava şartları gelmektedir. Hava şartlarına ve ortamın cihazı maruz bıraktığı durumlara göre belirli uluslararası standartlar getirilmiştir. Bu standartların çok fazla detayına girmeden kısaca bahsedecek olursak; cihazın maruz kaldığı basınç, su yoğunluğu, suyun tazyik oranı gibi çeşitli etkiler söz konusudur. bu standartlar IP değerleri ile ifade edilmektedir. IP, uluslararası koruma standartları kodu, International Protection Code anlamına gelmektedir. Bu standartların kodları ise aşağıdaki gibidir.

                         Kaynak:http://www.mustafakemalaydin.com

Projemizi adım adım yapmaya başlayalım.

Kullanılan Malzemeler:

1 adet LDR

1 adet 2.2KΩ potansiyometre

1 adet 5V adaptör(220V/5V)

1 adet role modülü

1 adet IP65 kutu

Projenin Yapılışı:

Projede kullanacağımız 220Voltu 5Volta dönüştüren adaptör olarak kullanacağımız devreyi kullanmadığınız bir şarj cihazından sökebilirsiniz. Ben bu şekilde yaptım çünkü elimde bir hayli adaptör mevcuttu.

İçlerinden 5-7Volt civarında çıkış veren uygun bir adaptör seçerek içini açtım ve devresini çıkardım.  Daha sonra ise bu devreyi kutu içerisine yerleşecek şekilde kenarlarını biraz eğeledim.

5 Volt çıkışlarına artı ve eksi uçları belli olacak şekilde kırmızı ve siyah kablolar lehimliyoruz.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Şimdi ise role modülünden bahsedelim ve akabinden LDRnin bağlantılarını nasıl gerçekleştireceğimizi inceleyelim.

Role modülü 5 V ile beslenmektedir. Vcc, Gnd ve in olmak üzere 3 adet pini bulunmaktadır. 5 V ve Gnd besleme pinlerini adaptörden sağlayacağız. in girişi ise tetikleme pinidir. ve bu pine yaklaşık 3-5 Volt aralığında gerilim geldiğinde role tetiklenecektir.  Bu tetikleme gerilimini de biz bu devrede LDR ile sağlayacağız bunun için gerekli olan bağlantı ise aşağıdaki gibidir.

Yukarıda jak olarak gösterilen pin bağlantıları adaptörün 5V ve gnd pinleridir. Üst taraf 5 V alt taraf ise gnd pinidir. LDR ve potansiyometre/trimpot seri olarak bağlanır ve gerilim bölücü olarak çalıştırılır. “Role in girişine bağlanacak” şeklinde adlandırılan pin daha önce bahsettiğimiz role modülü üzerinde bulunan in girişine bağlanır ve tetikleme sinyali buradan sağlanır. LDR ve potanstan ayarladığımız direnç değerleri karşılaştırılır ve bunun neticesine gire havanın karanlık veya aydınlık olduğuna karar verilir. Bu seviye de potansiyometre ile ayarlanır. Gelelim şimdi LDR ve trimpotun bağlatısının gerçekleştirilmesine..

LDR bağlantısını uzun kablo ile gerçekleştirdik. Çünkü kutu dışına ışığı görecek şekilde konumlandırmamız gerekmektedir. Trimpotun yapıştırıcı kuruyana kadar sabit kalması için paket lastiği ile tutturdum.

Şimdi ise role modülü ile adaptör kartının kutu içerisine yerleştirilmesini görelim.

 

LDR yerleşimini üst kapağı 5mm’lik matkap ucu ile delerek gerçekleştiriyoruz. LDR’yi öncelikle hafif bir yapıştırıcı ile oynamaması için yapıştırıyoruz. Daha sonra ise kapağın iç kısmından silikonla boşluğu dolduruyoruz. Bu şekilde delikteki boşluklardan kaynaklanan su ve toz sızmaları önlenmiş olacaktır.

Uygulamanın çalıştırılması:

 

Not: Bu videoda konuyla ilgili olarak incelenebilir.