ARDUINO NEDİR?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino temel anlamda hızlı ve pratik bir şekilde dijital ortamda ürün geliştirme platformudur. Açık kaynak kodları ve mikrodenetleyicinin kullanılabilir bir kart ile modül haline getirilmesi çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Tabi ki bu demek değildir ki sihirli bir dokunuşla projeler zihin dünyamızdan bir anda hayata geçirilebilecek. Mutlaka arduino kullanabilmek için basit düzeyde de elektronik bilgisi gerekmektedir. Arduino piyasaya çıktığı andan itibaren büyük bir ivme ile çok büyük kitlelere ulaşmasının altında yatan neden, zihin dünyasında hayata geçirilmeyi bekleyen onlarca projeleri olan öğrenciler, hobby amacıyla ilgi duyanlar, mühendisler, öğretmenler gibi geniş bir tabanda, elektroniğin ve yazılımın karmaşasından sıkılmış, maddi külfetinden veya çok uzun zaman alması, stresli olması gibi nedenlerle kenarda bekleyen binlerce belki on binlerce insana fikirlerini hayata geçirme imkanı sunmasıydı. Arduino bu başarıyı yakaladığında yani büyük talep görmesiyle birlikte arduino ile geliştirilebilecek çevresel etmenlerde hızla yayıldı. Örneğin normal şartlarda herhangi bir mikrodenetleyici kullanarak bluetooth modülü ile haberleşme devresi ve yazılımı çok karmaşık ve çok zaman alabilecek bir iş iken arduino’nun açık kaynak kodu sayesinde diğerine nazaran daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Arduino ile neler yapılabilir?

Genel anlamda baktığımızda arduino’da bir nevi mikrodenetleyici olduğu için benzer mantıkla üzerinde durmak istiyorum. Aşağıdaki şemayı incelediğimizde, merkezde bir adet halk arasında “beyin” diye tabir edilen merkezi işlem birimi(CPU) yani karar veren bir birim bulunmaktadır. Etrafında ise giriş ve çıkış elemanları bulunmaktadır.

Giriş biriminde sensörler/algılayıcılar bulunmaktadır. Buna örnek olarak ses, ışık, ısı, nem, mesafe algılayıcılar, butonlar gibi devre elemanları verilebilir. Merkezi işlem birimi(CPU) ise algılayıcılardan aldığı bilgiyi işleyerek karar verir. Ve o kararı çıkış biriminde bulunan devre elemanları vasıtası ile uygular. Çıkış birimi peki verilen kararı nasıl uygular? Bunu da bir örnekle açıklayalım. Şöyle bir proje yapacağımızı varsayalım. Projemizde, bir adet ışık algılayıcı aracılığı ile ortamın ışık şiddetini ölçüp karanlık olduğuna karar veren CPU ve bu kararı verdikten sonra çıkış biriminde devreye yerleştirdiğimiz bir lamba aracılığı ile lambaya enerji vererek ortamı aydınlatan karar mekanizmamız bu şekilde çalışmaktadır. Bu örnekte görülmektedir ki Merkezi işlem birimi giriş ünitelerinden aldığı bilgiyi çeşitli işlemlere tabi tutup, sonrasında karar veren ve bu kararı değişik şekillerle uygulayan tümleşik bir yapıdır. Şimdi buraya kadar anlattığımız konular tüm mikrodenetleyiciler (arduino’da dahil) bu mantıkla işlemlerini yapmaktadır.

Arduino’da ise bu mantık nasıl işletilmekte? Ve ne gibi kolaylıklar sunmakta?

Sonra ki yazılarımda bu sorulara cevap niteliğinde bir şeyler yazmaya çalışacağım.