Arduino ile Analog Çıkış PWM Kullanımı

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino ile analog sinyallerin okuma işlemi yapılabildiği gibi analog sinyal de üretilebilmektedir. Analog sinyal üretilmesi, 0-5V aralığında değişen farklı gerilim değerlerinin çıkışa aktarılması şeklindedir. Ancak bu sinyal gerçekte birebir analog sinyal değildir. Yalnızca dijital formda üretilen palslerin süresi ile oynama yapılarak analog sinyalin taklit edilmesinden ibarettir. PWM sinyal olarak bilinen analog sinyal, Pals Width Modulation kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kavramdır.  Analog sinyalin okunması işleminde olduğu gibi PWM sinyallerde de çözünürlük söz konusudur. PWM sinyal çözünürlüğü 8-bittir. Yani 0 ile 255 aralığında girdiğimiz değerler 0 ile 5V aralığında karşılanmaktadır. Örneğin 0V, 0 değerine karşılık gelirken 5V – 255 değerine karşılık gelmektedir. Üretilen PWM sinyal ile motor hız kontrolü, ışık şiddetinin ayarlanması gibi işlemler yapılabilmektedir. Arduino ile bunları yapmak oldukça kolaydır.

Arduino ile PWM sinyalin üretilmesi – analogWrite(pin, değer)

Analog olarak çıkış sinyalinin üretilmesi analogWrite(pin, değer) komutu ile yapılmaktadır. Pin yazılan kısma çıkış alınmak istenen pinin numarası yazılırken, değer olarak belirtilen kısma 0-255  aralığında bir değer girilmelidir.

Örneğin analogWrite(6, 255); yazıldığında Arduino’nun 6. Pininden 5 Voltluk gerilim alınabilir.

analogWrite(6, 127);    yazıldığında ise 6. Pinden yaklaşık olarak 2.5 Voltluk bir gerilim alınır.

Potansiyometre ile Led parlaklığının kontrol edilmesi

Kullanılacak malzemeler:

1 adet 220 ohm direnç

1 adet 10Kohm Potansiyometre

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino UNO

Devrenin bağlantı şekli:

analogWrite

Programın yazılması

Program yazma aşamasında ilk olarak Potansiyometreden analog değer okutulacak ve bu değer analog olarak yazdırılacak. Yazdırılan bu değer ile 6. Pine bağlı ledin parlaklığı kontrol edilmiş olacak. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, okunan değer 0-1023 Aralığında iken yazdırılacak olan analog değer 0-255 arasında olmalıdır. Bu sebeple okunan değer 4’e bölünebileceği gibi map komutu kullanılarak uygun formata dönüştürülebilir.

map(analog_deger,0,1023,0,255);    bu komut analog_deger değişkeninin içerisinde bulunan 0 ile 1023 Aralığında olan değeri, 0 ile 255 Aralığına dönüştürmektedir. Dönüştürdüğü değeri ise farklı bir değişkene kaydedilmelidir. Program kodları aşağıdaki gibidir.

progrm

 

 

Arduino Uno İle LCD Kullanımı

Arduino ile Analog Okuma

Arduino İle Mesafe Ölçümü

Arduino ile LM35 Kullanarak Sıcaklık Ölçümü

Arduino ile Analog Çıkış-PWM Sinyal Kullanımı