Arduino ile Analog Sinyal Okuma-analogRead()

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Analog sinyallerin okunması, dış dünyadan alınan ve değişken formda olan sinyallerin sayısallaştırılması anlamına gelmektedir. Bu işlemi çok fazla detaylandırmadan anlatacak olursak,  analog girişe uygulanan 0-5V(default olarak 5V ancak farklı gerilim aralıkları ayarlanabilir) aralığında olan ve değişken sinyalin belirli bir sayısal değer olarak karşılıklandırılmasıdır. Örneğin; 0V, 0 değerine karşılık geliyorken 5V ise (10 bit ADC’ye sahip Arduinolarda) 1023 sayısına karşılık gelmektedir. 0 ile 5V arasındaki değerler de 0-1023 arasında doğrusal olarak karşılık bulmaktadır.

ADC Nedir?

ADC, Analog Digital Converter kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Analog sinyalleri binary(ikilik) sayı sistemine dönüştürmektedir. Bilindiği üzere ikilik sayı sisteminde bulunan hane(basamak) sayısına bit denilmektedir. ADC ’lerdeki bit sayısı, ADC’nin çözünürlüğünü(hassasiyetini) arttırmaktadır. Onluk sayı karşılığı ise 2 üzeri 10-bit sayısı şeklinde hesaplanmaktadır.

Arduino Üzerinde analog pinler

Arduino üzerinde A0,A1,A2,A3,A4,A5 olmak üzere 6 adet analog giriş pini bulunmaktadır. Bu pinlerden herhangi biri, herhangi bir tanımlama yapmadan doğrudan tek bir komut ile okunabilir.

uno_analog

Analog okuma komutu- analogRead(pin adı)

Diğer mikrodenetleyici sistemlerin aksine, Arduino ile Analog okuma işlemi çok basit bir şekilde yapılmaktadır. Analog okuma işlemi analogRead(pin) komutu ile yapılmaktadır. Pin adı olarak analog giriş pinlerinden hangisi kullanılacak ise o pinin adı girilir.

Potansiyometreden okunan değerin Serial monitör ile gösterilmesi

Adsız

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

analogRead(A0); şeklinde bir kullanım olduğunda, fonksiyon gidip A0 pinine bağlı olan analog değeri okuyarak getirir. Bu getirdiği değer herhangi bir değişkene kaydedilmediğinde bu değer bir sonraki okuma işlemi ile kaybolur ve yerine yeni değer gelir. Bu sebeple analog okuma işlemi yapıldığında daha önceden tanımlanan bir değişkene okunan değer kaydedilmelidir.

 

analog

Bu şekilde analog_deger adındaki değişkene, analog olarak okunan değer kaydedilmiş olur.

Serial monitör çalıştırıldığında ise ekranda okunan değerler görüntülenecektir. potansiyometre ile ayar yapıldığında ekranda 0 ile 1023 aralığında değişen sayılar görülecektir.

 

 

 

Arduino Uno İle LCD Kullanımı

Arduino ile Analog Okuma

Arduino İle Mesafe Ölçümü

Arduino ile LM35 Kullanarak Sıcaklık Ölçümü

Arduino ile Analog Çıkış-PWM Sinyal Kullanımı