Elektrikli Otomobillerin Avantajları ve Dezavantajları

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Elektrikli otomobillerin adını son zamanlarda sıkça duymaktayız. Teknolojik gelişmelerle birlikte temiz enerji kaynakları ve ekonomik nedenlerle önümüzdeki yıllarda hayatımızda daha da fazla yer edecek gibi görünüyor. Petrol kaynaklarının tükenmesi, içten yanmalı motorların veriminin elektrik motoruna göre çok düşük olması, emisyon değerlerinin çok fazla düşürülememesi ve çevre kirliliğini beraberinde getirmesi, petrolün pahalı olması ve petrol kaynaklarına erişimin bir çok ülke için zor olması gibi saiklerle elektrikli otomobiller hızla ilgi odağı haline gelmektedir.

Elektrikli Otomobillerin Avantajları;

İçten yanmalı motorlarda verim %30-50 aralığında iken elektrik motorlarında bu oran %90 ‘ın üzerindedir.

İçten yanmalı motorlarda verimli devir aralığı olduğundan aracın en verimli kullanımı için şanzıman gerekmektedir. Bu durumda ek maliyet ve ağırlık demektir. Elektrikli otomobillerde ise elektrik motorunun verimi  her devirde aynıdır ve bunun için şanzıman gerekmemektedir.

İçten yanmalı motorlarda petrol türevlerinin yanma işlemi gerçekleştiğinden atık gazlar çevreyi ciddi oranda kirletmektedir. Emisyon değerlerinin düşürülmesi için çok ciddi araştırma geliştirme faaliyetleri yürütülmektedir. Elektrikli Otomobillerde ise emisyon değeri sıfırdır.

içten yanmalı motorlarda ideal yanma ve zamanlama yakalanamadığında vuruntu gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Vuruntunun olmaması birçok etkene bağlıdır. Elektrikli otomobillerde ise böyle bir problem söz konusu değildir.

İçten yanmalı motorlarda fren kullanımına bağlı olarak ısıya dönüşen bir enerji kaybı yaşanmaktadır. Elektrikli otomobillerde rejeneratif frenleme ile ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde araç yavaşlamakta ve geri besleme yoluyla kaybedilen enerji tekrar pilleri şarj edilebilmektedir. Fren pedalı ise (genellikle) tamamen durma yapılacağı zaman kullanılır.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

İçten yanmalı motorun ivmelenmesi elektrik motoruna göre çok daha azdır.

İçten yanmalı motorlar gürültülü çalışır, elektrik motoru ise sessizdir.

Elektrikli otomobillerin Dezavantajları;

Elektrikli otomobillerin en temel problemi, şarj edilebilme süreleri ve şarj istasyonlarının çok ama çok az olması.

Elektrikli otomobiller normal şebeke gerilimi ile yani 220 Volt 16 Amper’lik bir güçle yaklaşık 8-10 saatte şarj olmaktadır. Bu süre sık araç kullananlar için ciddi bir problem teşkil etmektedir. Bu sürenin kısaltılması için hızlı şarj istasyonları kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde malesef hızlı şarj istasyonlarının sayısı çok azdır. Hızlı Şarj istasyonları yüksek akımlı şarj kapasitesine sahiptir. Ülkemizde ortaya çıkacak ikinci problem de elektrik altyapısının uygun olmayışıdır. Bu problemler ülke genelinde uygulanacak politikalarla aşılabilir. Enerji sarfiyatı sağlanır böylelikle petrole bağımlılık azalır, çevre kirliliği ve gürültü azalır.

Ayrıca şunu belirtmek isterim; elektrikli otomobil pazarı, ülkemizin yüzyıl önce kaçırdığı otomobil üretimini ve buna bağlı teknolojileri geliştirmeyi tekrardan yakalama fırsatı vermektedir. Elektrikli otomobil üretimine önem vererek  çeşitli teknolojiler geliştirmeliyiz. Böylelikle de dışa bağımlılık bir nebze daha azalmış olacaktır.

 

www.dudigan.com