Arduino mu micro:bit mi?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Şüphesiz son zamanlarda en çok konuşulan konuların başında kodlama konusu gelmektedir. Kodlamanın zorunlu ders olarak okullarda öğretiminin yapılması da bunun ne denli önemli olduğunu da ortaya koymaktadır. Gerek teknolojinin gelişmesi ile yazılım sektörüne olan ihtiyacın artması; gerekse kodlama öğretiminin bilişsel becerilerin gelişmesine büyük katkılar sağlaması olsun kodlamanın gerekliliğini anlatmak için yeterlidir sanırım.

Yaklaşık 10 yıldır kodlama öğretimi için kullanılan platformların başında Aduino gelmektedir. Arduino İtalya’da endüstriyel tasarımları bir nebze daha kolaylaştırmak için tasarlanmış ve bir anda tüm dünyada yayılmıştır. Çünkü, mikrodenetleyici programlayarak fiziksel olarak ortaya bir ürün çıkarmak çok meşakkatli bir işti. Arduinonun pin yapısı devre kurmayı kolaylaştırmış ve ekstra gereksinimleri (programlayıcı, osilatör vb.) ortadan kaldırmıştır. Bunun yanı sıra kütüphane desteği ile çok geniş bir yelpazede çevre birimleri kullanmamıza imkan sağlamıştır. Programlama arayüzü ile de yazdığımız programları doğrudan Arduino kartına yükleyebiliyoruz. Tabi en önemli noktaların başında ise Arduino kart ve modül fiyatlarının uygun olması ve piyasada kolaylıkla bulunabilir olması gelmektedir. Son olarak Arduino ile ilgili açık kaynak kodlu olduğunu ve herhangi bir lisans talep edilmediğini söyleyelim. Bu sayede tasarladığınız ürünleri ticari olarak kullanabilir veya kendinize ait bir Arduino tasarlayabilirsiniz.

micro:bit İngiltere’de BBC’nin öncülüğünde bir çok büyük firmanın desteği ile geliştirilmiştir. Microsoft, Freescale, Samsung, Nordic Semiconductor, ARM gibi büyük yazılım geliştiricisi ve yarı iletken üreticileridir. Kodlamanın yapılabilmesi için de geniş olanaklar sunmaktadır. Sahip olduğu özellikler bakımından incelendiğinde kodlama öğretimi için üzerinde bir hayli donanım barındırmaktadır. micro:bit satın aldığınızda  üzerinde pek çok  modül ve sensör ile birlikte gelmektedir. Bluetooth modülü, ivme ölçer, pusula sensörü, sıcaklık sensörü, ışık sensörü, RF haberleşme modülü ve bunların dışında da programlanabilir iki adet buton ile 5×5 matris LED ekran bulunmaktadır. Bu sayede herhangi bir donanıma ihtiyaç duymadan onlarca uygulamayı yapabilirsiniz. Ayrıca pin çıkışlarını da kullanarak farklı devrelerde kurabilirsiniz. Fiyat olarak baktığımızda biraz pahalı gibi gelebilir ancak üzerinde halihazırda bulunan donanımları düşündüğümüzde fiyatı gayet uygun diye düşünüyorum.

Detaylı incelemek için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.

Arduino Nedir?

micro:bit Nedir?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Şimdi ufak bir karşılaştırma yapalım..

Arduino ve micro:bit Karşılaştırma

  • Arduino fiyat olarak çok uygun ancak Arduino aldığınızda herhangi bir uygulama yapacağınız zaman gerekli ekipmanları da almanız gerekecektir. Bunlarda ekstra maliyet olacaktır tabi ki. Malesef harici sensör veya modül olmadan sadece uygulama olarak PC’ye veri gönderebilir ve Led yakıp söndürebilirsiniz.
  • micro:bit satın aldığınızda Bluetooth, RF haberleşme, pusula, İvme ölçer, sıcaklık, ışık şiddeti ölçümü yapabilir ve buton kullanabilirsiniz. Ayrıca 5×5 Led matris ile de ekranda dilediğiniz şekilde emoji görüntüleyebilir, oluşturabilir ve yazılar yazdırabilirsiniz.

  • Arduinonun programlanması C/C++ dili ile yapılmaktadır. Bunun dışında mBlock ve S4A gibi programları kullanarak bloklarla da programlayabilirsiniz. S4A ile yapacağınız programlar sınırlı olabilmektedir. Ancak mBlock ile yapacağınız kod blokları ile programlama biraz daha iyi diyebilirim ancak mBlock’da da bazı sorunlar (yükleme aşamasının uzun sürmesi, USB bağlantısı kopması gibi) yaşanabilmektedir.

  • micro:bit programlama, Javascript ve Python dilleri ile yapılabilmektedir. Ayrıca kod blokları ile programlama da yapılabilmektedir. Kod blokları ile programlama Microsoft firmasının geliştirdiği Makecode arayüzü ile yapılabilmektedir. Makecode arayüzü ile kodlama yaptığınızda aynı zamanda ekranda simülasyonda yaparak anlık olarak çalışmalarınızı görebilirsiniz. Makecode gayet profesyönelce geliştirilmiş bir arayüz sunmaktadır.

  • Döküman ve destek açısından bakacak olursak, Arduino konusunda tartışmasız çok daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Uzun yıllardır kullanılıyor olması ve çok daha fazla kitle tarafından tercih edilmiş olmasının bunda payı büyük.
  • micro:bit güçlü ortakları ile bu işe önem vermektedir. Ve kaynakları da gayet başarılı ve özenle hazırlanmıştır.
  • Kodlama eğitimi açısından bakacak olursak; Arduino ufak çaplı devre kurmayı, çeşitli bağlantıları yapmayı gerektirdiğinden basit düzeyde elektronik bilgisi gerektirmektedir. Bu durum da kodlamaya yeni başlayan, bilhassa çocuklar için zor olabilir.  Şahsen eğitimler sırasında gözlemlediğim kadarıyla, bağlantıların yapılması noktasında sıkıntı yaşanabilmektedir.
  • micro:bit ile yapılan çalışmalarda herhangi bir bağlantı gerçekleştirmeden doğrudan onlarca uygulama yapılabilmektedir. Bu durum çocuklar açısından çok avantajlı olmaktadır. Herhangi bir elektronik bilgisine sahip olmadan da kodlama odaklı çalışılabilir.

  • ileri seviye kodlama eğitimlerinde ise Arduino daha avantajlı diyebilirim. Çünkü ileride yapacağınız tasarımlarınızda Arduino kartına bağlı kalmaksızın mikrodenetleyici çipi üzerinden sökerek kendi tasarladığınız devrede kullanabilirsiniz. Dilediğiniz projeyi tasarlayıp sadece ihtiyaç duyduğunuz çevresel birimleri kullanabilirsiniz. Bunların dışında da Arduino için geliştirilmiş bir çok kütüphane ile çok geniş yelpazede projeler geliştirebilirsiniz.
  • Özet olarak yeni başlayanlar için kodlama eğitimlerinde micro:bit çok avantajlıdır. Ancak kodlamayı öğrenip ilerletmek isteyenler ve geniş yelpazede projeler üretmek isteyenler için Arduino daha avantajlıdır.

 

NOT: Arduino ve micro:bit konularında eklemek istediğiniz görüş ve önerilerinizi yorumlarda paylaşın lütfen…

 

Yalçın ASLAN