Kodlama Eğitimi

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Kodlama, programlama ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Kod yazmaktan mütevellid olan bu kelime ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlandı. Bununla beraber dünya gündemini uzun zamandır meşgul eden bir konudur. Üzerinde çeşitli çalışmalar yapıldı ve büyük şirketlerle birlikte birçok gelişmiş ülke kodlama eğitim programlarına destek sağladı.

Peki kodlama neden bu kadar önem kazandı?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; kodlama yani programlama, yeni yeni bilinen bir konu değil. Aslında yeni olan kodlamanın, okullarda öğretiminin erken yaşlarda sağlayacağı faydaların fark edilmesidir. Kodlama veya programcılık ortaya çıktığı günden beri zaten çok önemli mesleklerin başında gelmekteydi. Gelişen teknoloji ile programcılık mesleği hayatın her noktasında yer edinmeye başladıkça bu mesleklere olan ihtiyaçta günden güne arttı. Artan yazılımcı ihtiyacının karşılanabilmesi bakımından Üniversitelerde bölümler açıldı ve yazılımcılar mümkün olduğunca yetiştirilmeye çalışıldı. Ancak zaman gösterdi ki, kaliteli bir yazılımcının yetişebilmesi, üniversite eğitimi ile başlamakta ve tecrübe kazanması da bir miktar zaman almaktadır. Bu gecikme üzerine düşünüldüğünde;

Kodlama eğitimleri neden daha erken yaşlarda verilmesin? sorusunu akla getirdi.

‘Kodlama eğitiminin erken yaşlarda verilmesi’ üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde aslında bu eğitimin bireyler üzerinde çok büyük faydalar sağladığı görülmüştür.  Bu şekilde hem çocukların zihinsel ve kişisel gelişimine katkılar sağlanacak hem de çocukların erken yaşlarda kodlama öğrenmesi ile geleceğin yazılımcıları daha iyi bir şekilde yetiştirilecektir. Gelişen teknolojinin boyutları düşünüldüğünde, ülkeler bazında olacak büyük mücadelelerin, istihbarat savaşlarının, katma değerli ürünler geliştirebilmenin yolu yazılıma dolayısıyla da kodlama eğitimlerine dayanmaktadır. Bu durumun farkında olan gelişmiş ülkeler, okullarda kodlama eğitimleri verilmesi ile ilgili çalışmalar yaptı ve müfredatlarına dahil edildi. Yalnızca gelişmiş ülkeler değil, yazılım devi olan firmalarda ‘kodlama eğitim seferberliğine’ ciddi katkılar sağladılar. Vakıflar kuruldu, tanıtım klipleri hazırlandı. Bizzat firma yetkilileri bu videolarda rol aldı. 4 yaş grubuna dahi kodlama eğitimi verebilecek şekilde oyunlaştırılmış programlar hazırlandı. Ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl çalışmalar yapıldı. Pilot okullar belirlendi. Öncelikle bu okullarda kodlama eğitimleri verilecek ve incelemeler sonrasında da kodlama eğitimleri tüm ülkede uygulamaya konulacak. Umarım kodlama eğitimi ile ilgili çalışmalar büyük firmalarımızın da katkıları ile hız kazanarak  yaygınlaştırılır.

Kodlama Öğrenmek Bir Meslekten Daha Öte Kazanımlar Sağlamaktadır.

Kodlama, bireylerin zihinsel gelişimi üzerinde; problem çözme, algoritmik düşünme, sorunlarla mücadele ederken öncelikle problemin tespiti ve çözümü için izlenecek yolun belirlenmesi, aşama aşama planlanması, çözümün ortaya konulması ve en önemlisi bireyin problemin çözümü adına planladığı iş parçalarını uygulayarak doğrudan ‘kendini gerçekleştirme’ gibi önemli kazanımlar elde etmesidir.

Kodlama eğitimi, dijital dünyayı tanıma, mikroişlemcilerin çalışma sistemleri, algoritma mantığı, kontrol yapıları, veri tipleri, değişkenler sabitler, komutlar, komutların kullanım şekilleri gibi konuları kapsamaktadır.

Mehmet Yalçın ASLAN

Kodlama & Robotik Eğitmeni

 

 Kodlama için hazırlanan videolar:

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

 

 

 

 

Kodlama Eğitimi

Bana Oyun Yapar Mısın?-Scratch

Hesaplamalı Düşünme Becerileri ve Kodlama

Code.org İle Kodlamaya Başlangıç

 

Arduino ve Kodlama Kitabı Piyasaya Çıktı!