Kod Blokları İle Arduino-mBlock İle Motor Hız Kontrolü
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
mBlock ile Arduino programlama konusunda bugün DC motor hız kontrolünün nasıl gerçekleştirildiğini inceleyeceğiz.
DC motorlar çalıştıkları gerilim değerlerinin düşürülmesi ile hızlarının da düştüğü bilinmektedir. DC motorlarda hız kontrolü uygulanan gerilim değerinin değiştirilmesi ile sağlanmaktadır. Bu gerilim kontrolü mikrodenetleyicilerde PWM denilen bir yöntemle yapılmaktadır. Bu konuyla alakalı olarak daha önce hazırlamış olduğumuz yazıyı burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.
mBlock ile PWM kullanımı ise oldukça basittir. Aşağıdaki kod bloğu ile 0 ile 255 aralığında herhangi bir sayı yazarak istenilen değerde gerilim üretilebilir. 0 değeri 0 volta, 255 değeri ise 5 volta karşılık gelmektedir. Bu iki sayı değeri arasında hangi değer girilirse ona karşılık bir voltaj değeri mikrodenetleyici tarafından üretilecektir. Bu sayede de DC bir motorun hız kontrolü yapılabilecektir.
Yukarıda gördüğünüz kod bloğunda, “5” sayısının olduğu yere Arduino üzerinde hangi pinden çıkış alınacak ise o sayı girilir. Ancak bunun için her pin kullanılamaz. Arduino Uno üzerinde bazı pinlerin analog çıkış yani PWM özelliği bulunmaktadır. Bu pinler; 3, 5, 6, 9, 10, 11 numaralı pinlerdir. “0” ile belirtilen alana ise çıkış voltajının ayarlanacağı sayı değeri girilir. Bu alana 0-255 arasında bir sayı girilebilir.
Motor Hız Kontrolü Devre Şeması
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Aşağıda BD 135 transistörünün pin yapısı görülmektedir.
Motor Hız Kontrolü Program Kodları
Program kodları çalıştırıldığında motorun hızı giderek hızlanacaktır. 2’şer saniye belirli hızda çalışarak diğer hız değerine geçecektir.
M. Yalçın ASLAN
Merhabalar BD 135 yerine bc546 bc327 bc557 transistörler var. bunlardan birini kullanabilir miyim
Merhabalar..
şöyle ki; BD135 transistörün Kollektör-Emiter arası maksimum akımı 1.5 Amperdir. BC546/BC327/BC557 transistörlerinin Kollektör-Emiter arası akımları 100mA’dir. Dolayısıyla BD135 diğerlerinin yaklaşık 15 katı kadar bir akıma dayanabilmektedir. Bu da daha rahat bir kontrol sağlayacaktır. Ancak kullandığınız motorun çektiği/harcadığı akım burada önemlidir. Yani 3V’luk oyuncaklardan çıkan motorlardan kullanacaksanız tabi ki rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak daha güçlü bir motor için BD135 kullanmanız devreniz için daha sağlıklı olacaktır.
mblock ile step motor kontrolü nasıl yapılır