Arduino ile Neler Yapılabilir?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino; kontrol sistemleri, robotik, akıllı ev sistemleri, medikal gibi birçok alanda projeler geliştirmek isteyenler için tasarlanmış bir üründür. Kullanıcı odaklı düşünülmüş programlama dili ve devre yapısı ile hobi olarak ilgi duyanlardan mühendislere kadar çok geniş bir kitle tarafından tercih edilmektedir.

Arduino, mikrodenetleyiciyi içinde barındıran fiziksel programlama platformudur. Kullanıcılarının iyi derecede elektronik ve yazılım bilgisine sahip olmadan da hayal dünyalarında olan projeleri hayata geçirmelerine imkân sağlamaktadır.

 

Arduino, elektronik kitler halinde satılmakta ve kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulan bazı çevre birimleri Arduino kitlere kolayca adapte edilebilir ve kendine has programlama diliyle -mikrodenetleyicilere nazaran- kolayca yönetilebilir şekilde üretilmiştir.

Özet olarak, mikrodenetleyiciler kullanıcıya büyük kolaylıklar sunarak mikroişlemcilerin karmaşasından kurtarmıştır. Arduino ise mikrodenetleyicilerin karmaşasını daha da azaltarak insanların hayal dünyalarındaki yenilikçi yaklaşımları kısa yoldan uygulayıp hayata geçirme imkânı sunmaktadır. Elektronik ve yazılım bilgisi tabii ki belli ölçülerde gerekmektedir. Ancak çok fazla teknik detaylarda kaybolmadan da sonuca ulaştırılabilecek yapıdadır. Gerek programlama dilinin sadeliği, gerekse elektronik anlamda kullanılan çevresel donanımların Arduino kitlerle uyumluluğu, doğabilecek sıkıntıları en aza indirmektedir.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino üzerine olumlu ya da olumsuz yönleri nazara alınarak çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bu fikirler mutlaka dikkate alınmalı ve o çerçevede mesleki gelişim adına adımlar atılmalıdır. Arduino’yu kullananlar sonuç odaklı hareket ederek projelerini rahatlıkla gerçekleştirme olanağı bulduklarından onlar için mükemmel bir üründür. Diğer taraftan olumsuz yorumların kaynağı olarak görülen “kolaycılığa alıştırması” konusu, mühendislik anlamda hareket edenler için bir basamak olarak görüldüğü takdirde bu tür olumsuz yönlerinden etkilenmeyeceklerdir. Nitekim mikroişlemcilerin ve mikrodenetleyicilerin çalışma sistematiklerini kavramak ve tasarım yaparak kullanmak her zaman meşakkatli olmuştur. Arduino tümden gelim bir yöntem olarak bu tarz sistemlerin öğrenilmesi ve kullanılması adına ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

 

Peki, Arduino ile neler yapılabilir?

 

Arduino ile;

akıllı ev projeleri, güvenlik sistemleri, robot teknolojileri, ısı-ışık-gaz-hareket-eğim-mesafe gibi uyarı devreleri, haberleşme sistemleri, üç boyutlu yazıcılar, RFID kart okuma sistemleri, Linux veya Android tabanlı sistemler, görüntü işleme, dron projeleri gibi akla gelebilecek binlerce hatta on binlerce projede kolaylıkla kullanılabilmektedir.