Arduino Uno Pin Bağlantıları

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino pinleri hemen hemen tamamı üzerinde bulunan ATmega mikrodenetleyicisine doğrudan bağlıdır. Mikrodenetleyicinin datasheetini incelediğimizde de bu durumu görebiliriz. Arduino pin yapısı bizi baskı devre yapma zahmetinden kurtararak pin bağlantı noktalarından kolaylıkla kullanmamızı sağlar. Bu durumun dışında esasında doğrudan mikrodenetleyiciyi kullanmış olmaktayız.

Şimdi Arduino Uno’nun pin yapısını inceleyelim. Aşağıda detaylı olarak görülmektedir.

Analog Giriş Pinleri

Analog giriş pinleri A0, A1, A2, A3, A4, A5 olmak üzere 6 tanedir. Bu pinler genellikle yalnızca analog giriş olarak kullanılabileceği şeklinde bilinir. Ancak dijital giriş veya dijital çıkış olarak da yönlendirilebilmektedir.  Analog giriş olarak kullanacağınız zaman programda setup kısmında tanıtmasanızda AnalogRead() komutu ile doğrudan okuma yaptığınızda düzgün bir şekilde çalışacaktır.

Analog kullanıma ek olarak I2C seri haberleşme protokolünde de A4 ve A5 pinleri kullanılır. A4–> SDA, A5–> SCL olarak kullanılır.

Analog Çıkış Pinleri (PWM)

Analog çıkış denildiğinde farklı bir sinyal formunu ifade etmektedir. Ancak PWM gerçek bir analog çıkış sinyalinin benzeri, pals genişliği modülasyonu ile elde edilir. Dolayısıyla her ne kadar analog çıkış desek de bu gerçek bir analog sinyal değildir. PWM ile bir benzerinin elde edilmesidir. PWM pinleri Arduino üzerinde dijital pinler ile ortak kullanılır. Dijital giriş veya çıkış olarak yönlendirme yapmadığınızda AnalogWrite() komutu ile bazı pinlerden analog çıkış sinyali elde edebilirsiniz. Bu pinler 0’dan 13’e kadar olan dijital pinlerin 3,5,6,9,10,11 numaralı olanlarıdır. yukarıdaki şekilde de pembe renkle gösterilmiştir.

Dijital Giriş-Çıkış Pinleri

Arduino üzerinde analog giriş pinlerini saymazsak 14 adet giriş pini bulunmaktadır. Bunlar D0’dan D13’e kadar şfade edilir. programlama sırasında giriş veya çıkış olarak yönlendirilebilir. PWM olarak kullanılacaksa herhangi bir pin aynı zamanda dijital formda kullanılamaz. Aynı zamanda D0 pini Rx, D1 pini de Tx olarak PC ile haberleşmede kullanılır. Bu pinleri kullanırsanız şayet, programlama sırasında sorun oluşturabilmektedir. Bu durum tabi her zaman değil bazı farklı tx ve rx haberleşme kullanan modüller kullanıldığında olabilmektedir.

Güç Pinleri

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Arduino uno board üzerinde harici devrelerimizi veya sensörlerimizi beslemek için besleme pinleri bulunmaktadır.

1 adet 5 Volt

1 adet 3.3 Volt

2 adet Gnd

1 adet Vin voltaj girişi

1 adet reset pini

1 adet IORef pini bulunmaktadır.

3.3 ve 5V çıkışları Arduino üzerinde bulunan regülatörden sağlanmaktadır.