ARM Mimarisi Nedir?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

ARM mimarisi son beş yıldır ismini sıkça duyduğumuz bir kavramdır. Genellikle “ARM tabanlı” olarak ifade edilen bu kavram bir mikrodenetleyici/mikroişlemci mimari yapısıdır. ARM ismini de firmanın adından almaktadır. Mikrodenetleyicilerde/Mikroişlemcilerde çeşitli mimari yapılar kullanılmaktaydı ve hala da kullanılmaktadır. Ancak günümüzde ARM mimarisini kullanan işlemci sayısı çok büyük oranlardadır. Diğerleri ise yok denecek kadar azdır.

Özellikle akıllı telefon ve tabletlerin hemen hepsinde ARM mimarisine sahip işlemciler kullanılmaktadır.

Burada yanlış bilinen bir noktayı belirtmek gerekiyor. ARM firması fiziksel olarak işlemci üretimi yapmamaktadır. Yalnızca işlemcinin temel yapısının tasarımını yapmaktadır. Ve tasarım firmasıdır. Bu tasarlamış olduğu mimari yapıların lisanslarını da çeşitli yarı iletken üretici firmalarına lisanslama yoluyla satmaktadır. Bunların başında IPhone, Samsung, LG, Lenovo, NXP Semiconductors, STMicroelectronics, Texas Instruments, ve Toshiba gibi firmalar bulunmaktadır.

ARM Firmasının Resmi Sitesi : www.arm.com

 

ARM firması:

otomotiv, yapay zeka, akıllı ev, sağlık hizmetleri, giyilebilir teknolojiler, nesnelerin interneti gibi pek çok alanda kullanılabilecek mimari yapılar tasarlamaktadır.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

İşlemci mimarilerinde ise, Cortex-A, Cortex-R, Cortex-M ve SecureCore gibi dört farklı yapıda tasarımlar gerçekleştirmektedir.

Cortex-A serisi mimari yapılar, çoğunlukla akıllı telefonlar ve tabletler gibi işlemsel gücü yüksek kullanım alanlarında tercih edilmektedir.

Cortex-R serisi mimari yapılar, gerçek zamanlı uygulamalarda tercih edilmektedir.

Cortex-M serisi mimari yapılar, gömülü sistemlerde kullanılmaktadır.

Kaynak:

ARM Inc. www.arm.com