MPLAB XC8 İle PIC Programlama-Led Yakıp Söndürme

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

MPLAB XC8 Programı ve Proje Oluşturma

MPLAB programını çalıştırıyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir.

 

File menüsünden “New Project” butonunu tıklayarak ilk proje dosyamızı oluşturmaya başlıyoruz.

 

Yeni projemizi bir kaç adım sonra oluşturmuş olacağız. İlk olarak karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü gelecektir. Bu pencereden “standalone Project” seçeneğini tıklıyoruz ve “next” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

 

Daha sonra kullanacağımız PIC ailesinden bir bir PIC seçiyoruz. Biz projemizde PIC16F877A kullanacağımız için seçiyoruz ve “Next” butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

Bu adımda ise kullanacağımız programlayıcıyı seçiyoruz. Eğer Proteus ile kullanacaksanız ne seçtiğinizin önemi yok. Zira siz hex uzantılı olan program dosyasını proteusta kullanmış olacaksınız. Programlayıcı seçimi .hex uzantılı dosyanın PIC’e hangi aygıt ile yükleneceğinin seçimidir.

 

Bu adımda Assembly dili ile programlama yapacaksanız “mpasm” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Biz XC8 derleyicisini kullanacağız ve ekranda görünmekte olan seçeneği işaretleyerek devam ediyoruz.

Son olarak “Project Name” kısmına projemizin adını yazıyoruz.  Aynı zamanda Projemizin de nereye kaydedileceğini “Browse” butonunu tıklayarak seçebiliriz. Ayrıca Encoding kısmında ise “ISO8859-9” seçeneğini seçiyoruz. “Finish” butonunu tıklayarak proje oluşturma işlemini tamamlamış oluyoruz.

Projemizi oluşturduktan sonra açılan yeni ekran görüntüsünün sol kısmında oluşturduğumuz proje alt dosyaları ile görüntülenecektir. Burada ilk olarak “Source Files” klasörü bizim için önemlidir. Çünkü oluşturacağımız program dosyası bu klasör içinde tutulacaktır.

 

“Source Files” Klasörünü sağ tıklayarak “New” menüsünden “main.c…” seçeneğini işaretliyoruz.

 

 

Yeni bir main dosyası açmak istiyoruz ve karşımıza bununla alakalı pencere gelecektir. Gelen pencereden “File Name” kısmına dosyamızın adını giriyoruz. Projemizde “main” olarak isimlendiriyoruz. “Finish” butonuna tıklıyoruz ve tamamlıyoruz.

 

Son olarak karşımıza program yazacağımız editör ekranı gelecektir. Buraya program kodlarını yazarak çeşitli projeler gerçekleştirebiliriz. Yukarıdaki işlemleri her yeni projede oluşturmamız gerekmektedir.

 

PIC ile program yazmaya geçmeden önce bazı konfigürasyon ayarlarını yapmamız gerekmektedir. Bunun için MPLAB bize MCC (MPLAB Code Configuration) adında ciddi anlamda kolaylık sağlayan bir arayüz geliştirmiştir. Ancak eski PIC modellerini desteklememektedir. O yüzden bu projemizde kullanamayacağız. Ancak yine de işimizi bir hayli kolaylaştırak farklı bir uygulama mevcuttur. Bu uygulama ile tek tek kod konfiigürasyon ayarlarını tek tek yazmaktan bizi kurtarmaktadır. Bunun için Windows menüsünden  “PIC Memory Views”, “Configuration Bits” seçeneğini tıklıyoruz ve konfigürasyon bitlerini ayarlamak için bir pencere açılacaktır.

Aşağıda görüldüğü üzere bazı bit ayarlarını yapıyoruz ve son olarak bir sonraki resimde görüldüğü haliyle ayarlamaları yaparak “Generate Source Code to Output” butonunu tıklayarak kod çıktısını alıyoruz.

Konfigürasyon bitleri kod çıktısı aşağıda görülmektedir. Bu kodları kopyalayarak “main.c” programımızın üst kısmına yapıştırıyoruz.

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

Konfigürasyon kodlarını kopyalayıp yapıştırdıktan sonra kodlarımızı main bloğu içerisine aşağıdaki gibi yazıyoruz. (daha sonra kodların anlamları açıklanacaktır)

Program kodlarını yazdıktan sonra yalnızca derleme işlei yapacaksanız derleme butonuna, derleme ve doğrudan PIC’e yükleme işlemi yapacaksanız aşağıda gösterilen butona tıklayarak işlemi gerçekleştiriyoruz.

Derleme ve yükleme işlemi tamamlandıkta sonra aşağıdaki gibi bir bilgilendirme almış olacaksınız ve programlama işlemi tamamlanmış olacaktır.

 

MPLAB XC8 ile Yazılan Program Kodlarının Açıklaması:

#include <xc.h>                          //XC8 kütüphanesi programa dahil edilir

#define _XTAL_FREQ 4000000   //Kullandığımız kristalin frekans değeri girilir

void main(void) {

TRISB = 0x00;                           //Tüm B portu çıkış olarak ayarlanır. 1’ler giriş, 0’lar çıkış olarak tanımlanmıştır

//TRIS registeri portların arka planda çalışan yönlendiricisi gibi bir işlevi vardır. Ve

//hangi bit 0 yapılırsa port üzerinde o bitin karşılığı çıkış olur. 1 olarak tanımlanırsa                                                       //giriş  olur

 

while (1) {                                //Programımızın bir kez çalışıp durmaması için sonsuz döngü oluşturuyoruz

PORTBbits.RB0 = 1;                //Port B’nin 0. biti lojik “1” yapılır
__delay_ms(1000);                  //1000ms yani 1 saniye gecikme eklenir
PORTBbits.RB0 = 0;               //Port B’nin 0. biti lojik “0” yapılır
__delay_ms(1000);
}

}

 

MPLAB XC8 İle Led Yakıp Söndürme Devre Şeması:

Videoda programın nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

 

NOT: Eğer yükleme aşamasında aşağıdaki gibi bir hata alıyorsanız;

Bu problemin çözümü için ekranın sol alt kısmında sarı renkle işaretlemiş olduğum butonu tıklayarak prje özelliklerinin olduğu pencereyi açıyoruz ve sol tarafta bulunan PicKit3 seçeneğini işaretliyoruz.

 

Gelen ekranın üst kısmında bulunan açılır menüden power seçeneğini seçiyoruz.

Son olarak aşağıdaki resimde belirtilen tikin işaretlenmiş olması gerekmektedir. Bu işlemle devremizin PikKit3 ile beslenmesini sağlamış oluyoruz.

 

 

dudigan.com