Bloklarla Kodlama-ArduBlock Nedir?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

ArduBlock Nedir?

ArduBlock grafik tabanlı bir programlama dilidir. Bu sayede Arduino programınızı oluştururken; hata ayıklama, noktalı virgül unutma, şifreli fonksiyonların isimlerini hatırlamak yerine daha basit bir formda kod yazmanızı sağlamaktadır. Bunu yaparken size yardımcı unsurlar geliştirilmiştir. Örneğin; renklendirilmiş bloklar ve kilitli bloklarla sürükle bırak yöntemiyle birbirine kenetlenen blok yapılarını kullanarak kodlarınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Bu şekil yapacağınız kodlama ile yeni başlayanların sıkılmadan ve kod yazmayı eğlenceli hale getirerek öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.

ArduBlock, Arduino’nun sadeliği ve basitliği üzerine kuruludur. Hata ayıklarken kaybedeceğiniz zamanı kazanmış olursunuz ve özellikle fiziksel bilgisayar programlamaya yeni başlayanlar için mükemmel bir yoldur.

Peki Nasıl Yükleyip Kullanabilirim?

ArduBlock, Arduino IDE programına eklenerek kullanılan bir “Add-On” dur. Yani bir eklendir. Dolayısıyla bir Arduino IDE programının yüklü olması gerekmektedir. Bu şekil kullanılıyor oluşu oldukça faydalıdır. Çünkü; Arduino IDE pek çok platformda çalışmaktadır(Windows, Mac, Linux). Bu durumun diğer faydası da, mevcut durumda metinsel kod yazımına geçiş yapmanız gerektiğinde kolayca geçiş yapabilirsiniz.

ArduBlock yüklemek küçük bir ayrıntıya dikkat etmek gerekecek yalnızca. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Arduino IDE programını indir ve yükle.. (Eğer bilgisayarınızda yüklü değilse) ArduBlock, Arduino IDE uzantısı olduğu için bilgisayarınızda halihazırda yüklü ve çalışıyor olması gerekmektedir. Arduino IDE yüklemek için burayı  tıklayabilirsiniz.
  2. ArduBlock eklentisini indirin. İndirmek için link:  https://sourceforge.net/projects/ardublock/
  3. Arduino taslak dosyalarınızın default olarak nereye kaydedildiğini belirten konumu öncelikle bulmamız gerekecek. Bunun için Arduino IDE programını çalıştırın File/Dosya menüsünden Preferences/Özellikler (Eski sürümde “Tercihler” olarak adlandırılmaktadır) butonunu tıklayın.
  4. Yukarıdaki dosya konumu ezberledikten sonra (Benim bilgisayarımda bu şekilde: C:\Users\…..\Belgeler\Arduino) bu konuma gidip Arduino klasörünü açın. Arduino klasörünün içine yeni klasör oluşturarak adını “tools” olarak değiştirin. Şimdi de “tools” klasörünün içine girip yeni bir klasör oluşturun ve adını “ArduBlockTool” olarak değiştirin. Şimdi ise tekrardan “ArduBlockTool” klasörünün içine girip tekrar yeni bir klasör oluşturun ve adını “tool” olarak değiştirin. Dikkat edin büyük/küçük harflere duyarlıdır. Ve harfiyen doğru klasör isimlerini verdiğinizden emin olun. Aksi takdirde çalışmayacaktır.
  5. Son olarak indirmiş olduğunuz ArduBlock eklentisini, yeni oluşturmuş olduğunuz dizinde “tool” klasörünün içine yapıştırın.
  6. İşlem tamamdır. Şimdi Arduino IDE programınız açıksa kapatıp tekrar açın. Zaten kapalıysa programı açın. Tools menüsünü tıklayın, menüde ArduBlock butonunu göreceksiniz.

 

ArduBlock grafik arayüzü ile artık kod blokları ile Arduino programlayabilirsiniz.