Bloklarla Kodlama-ArduBlock Kullanımı

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

ArduBlock penceresini açtığınızda iki ayrı bölümden oluştuğunu göreceksiniz. Sol tarafta bulunan bloklardan mümkün olan bloğu sağ taraftaki program taslağınıza ekleyebilirsiniz. Sağ taraf ise program taslağınızı oluşturabileceğiniz gri renkli bir alandır. Gri program taslağı alanına blok eklemek için basitçe bloğu sürükleyerek olmaktadır. Başlamak için bir program bloğu gereklidir. Program bloğu, sol taraftaki kutuların “control”/”Denetim” kutusunun içinde yer almaktadır. Alttaki şekilde de görülmektedir.

Program bloğunda Setup ve Loop fonksiyonları tanımlıdır. Ve her Arduino programı için gereklidir.

Program için yerleştirilecek bloklar, program bloğunun içinde ya setup bölümüne ya da loop bölümüne yerleştirilebilir. Şimdi ilk olarak Led yakıp söndürme yani “Blink” programı yapmayı deneyebilirsiniz.

Bunun için set digital pin bloğunu kullanabilirsiniz. Bu blok dijital çıkışlara etki eder. Arduino’nun digitalWrite komutuna benzemektedir. Bu komut “Pins”/”Pinler” kutusunda bulunmaktadır. delay milliseconds komutu ise “control”/”denetim” bloğu içerisinde yer almaktadır. Komutları aşağıdaki gibi yerleştirdiğimizde programımız 13. pine bağlı ledi yakacak ve 1000 mili saniye bekledikten sonra söndürecek. ve sönük olarak 1000 milisaniye tekrar bekleyecek. Daha sonra ise program “loop” içerisine yerleştirildiği için sonsuz kere tekrar edecek. 1000 milisaniye, 1 saniyeye eşittir. Dijital pin ayarla komutu, belirtmiş olduğunuz pinin lojik sıfır/Low ya da lojik bir/ High olacağını ayarlamaya yarar.